Прочитај ми чланак

Путин: Наш став о КиМ непромењен не одступамо од Резолуције 1244 (ВИДЕО)

0

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да позиција његове земље остаје непромењена када је реч о Косову и да сматра да основ за решавање тог питања мора бити резолуција 1244 Савеза безбедности Уједињених нација, додавши да ће Москва подржати став Београда по питању компромиса с Приштином.

Руски председник је истакао да се решавање овог питања мора ослонити на поштовање суверенитета и интегритета Републике Србије, као и да ће подржати став Србије уколико дође до компромиса са Приштином.

Путин је на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем рекао да се у мировном решењу косовске кризе мора поштовати суверенитет и целовитост Србије и адекватно обезбеђење интереса свих етничких група у региону.

Москва је спремна да подржи компромисно решење, ако га постигну Београд и Приштина и подржаћемо позицију и став Србије, поручио је Путин.

Он је оценио да су разговори протекли у конструктивној атмосфери и да је размотрен читав низ питања.

Следеће године обележавамо 75. годишњицу од краја Другог светког рата и захвални смо Србији на брижљивом односу према сећању на јуначке подвиге руских војника, рекао је Путин, уз напомену да је Вучић прихватио да присуствује паради на Црвеном тргу у Москви 2020. године.

Путин је рекао и да се Србија укључила у изградњу гасовода „Турски ток“ и део који иде преко српске територије биће завршен наредних недеља.

На питање може ли се смањити испорука гаса ако се прекине транзит кроз Украјину, Путин је поновио да је Русија спремна да очува тај транзит.

Није тајна да у Бечу разговарамо о томе, додао је он, и истакао да је то почетак преговора и да верује да ће се усагласити ставови.

Што се тиче Србије, она ће бити обезбеђена гасом, рекао је Путин.

„Разматрали смо да ли ћемо у скорије време моћи да обезбедимо повећање испорука. Што се тиче транзита преко Турског тока, ми смо спремни, а српски део од границе Бугарске до Мађарске скоро је завршен, 90 одсто је већ постављено и у питању је неколико недеља“, рекао је Путин.

Председник Русије је напоменуо да тај пројекат и даље успорава Бугарска.

„Без обзира на молбе руске стране да се обезбеди испорука гаса кроз Турску и Бугарску, видимо да бугарска страна свесно одуговлачи реализацију тог пројекта на својој територији“, упозорио је Путин.

Путин је подсетио да веома добру економску сарадњу две земље, пословање компанија попут Гаспромњефта и Збербанке у Србији, али и учешће Руских државних железница у модернизацији пруга у Србији.

Русија, додао је он, помаже и у јачању одбрамбених способности Србије, а у Нишу је савремени хуманитарни центар који помаже у санирању последица елементарних непогода и ванредних ситуација.

Путин је навео и да Русија помаже завршетак Храма Светог Саве, као и да ће ускоро у Србију бити враћена недостајућа страна Мирослављевог јеванђеља.

Вучић: Приштина само жели да „искамчи признање“

Председник Србије је захвалио руском председнику на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, наводећи да га је обавестио о току дијалога са Приштином и о томе да не очекује ускоро било какво компромисно решење.

Вучић је на заједничкој конференцији с Путином рекао да је позиција Приштине само да „искамчи признање“, а да Србија не добије ништа, што се, каже, неће догодити.

Вучић каже да су односи две земље одлични и да Србија рачуна на подршку Русије у свим међународним организацијама, као што може и Русија на српску подршку у њима.

Вучић је рекао новинарима у Сочију након састанка са Путином да Србија није гласала ни за један медјународни акт који је био против Русије.

Он је рекао да људи у Србији „више цене Путина него што су ценили неке раније руске лидере“.

Вучић је навео да Србија „не би била бомбардована 1999. године да је тада на власти у Русији био Путин“.

„Пренео сам очекивања о питању преговора са албанском страном имајући у виду њихове најаве“, рекао је Вучић говорећи о састанку у Сочију и додао да албанска страна „покушава да искамчи само признање, а да Србија не добије ништа“.

Он је оценио да трговинска сарадња две земље расте и додао да је добио уверавања од председника Путина да ће Србија моћи да купи додатне количине гаса без обзира на разговоре Русије и Украјине.