Прочитај ми чланак

Пуповац: Поруке нових хрватских министара нису добре

0

milorad-pupovac

БЕОГРАД – Из програма нове хрватске владе није могуће ишчитати какви ће односи бити између Србије и Хрватске, изјавио јепредседник Српског народног већа Милорад Пуповац, напомињући да је „могуће ишчитати да приоритети спољне политике Хрватске иду у другим правцима, а не у правцима сарадње у региону“.

Али то је само оно што је написано, не знамо какви су стварни ставови, нити новог министра, а нити првог потпредседника који је задужен за спољну политику, објаснио је Пуповац.

Он је, упитан о негодовању у хрватској јавности и делу опозиције поводом изјава министара бранитеља и културе, Мија Црноја и Златка Хасанбеговића, упозорио да поруке нису добре.

„Нити министар бранитеља, који би објављивао регистар агресора, шта год то значило, који би пописивао националне издајнике, шта год то значило. То су веома узнемирујуће и веома лоше поруке за целу Хрватску, а не само за Србе у Хрватској, или за политичке опоненте одређене врсте хрватске политике“, упозорио је Пуповац.

То је озбиљно упозорење демократији, владавини права и законитости, указао је Пуповац и констатовао да су узнемиравајуће и изјаве новог министра културе, јер је негирање антифашизма заправо ударање на темеље Европе 20. века и данашње Европе.

Не значи само ревизију, већ и негирање историјских чињеница, и отварање простора за политике и идеологије поражених снага у Другом светском рату. Надајмо се да тако неће бити, рекао је Пуповац.

Али, нећемо се препустити само нади, најавио је Пуповац, него ћемо и веровати да наше вредности, наши ставови и наше идеје и историјски погледи буду признавани у Хрватској.

Према речима Пуповца, ово је прва влада после дуго времена у Хрватској која у свом програму нема ништа о мањинској политици, а поготову нема ништа о остваривању права Срба у Хрватској, повратку избеглица, правима људи који су изгубили своја права током рата, и нема ништа о ревитализацији повратничких крајева и унапређењу мањинске политике.

На то смо упозорили и упозораваћемо, и надамо се да ће се то променити, поручио је Пуповац, који сматра да је за Хрватску трагична кампања којом је ћирилица проглашена непријатељским писмом.

Врло је неповољна за Србе у Хрватској, врло неповољна за односе између Хрвата и Срба уопштено, јер је реч о кампањи против једног словенског писма, писма словенске писмености, које је у крајњој линији и историјско писмо писмености у Хрватској, што значи и хрватског народа, прецизирао је Пуповац.

Осврћући се на полемику о наоружавању Хрватске и Србије, Пуповац је упозорио да би било веома опасно ако би се таква реторичка надметања наставила, а посебно би било опасно ако би се наставила трка у наоружавању између Србије и Хрватске.

Према његовој оцени, то би на још отворене ратне ране, на још многа отворена питања повезана са ратом и простором бивше Југославије заиста створило један потенцијал који не би био никако здрав и добар, не само због саме трке у наоружању, већ и зато како би се, и одакле где и одакле ко наоружавао.

То није допринос стабилности, то није допринос заједничкој перспективи земаља бивше Југославије, а та перспектива је у ЕУ, то је перспектива сарадње око безбедности у региону и Европи, и са тим би требало заиста стати, закључио је Пуповац.

(РТВ)