Прочитај ми чланак

ПУЦАЊ У СРЦЕ ЕВРОПЕ: Уједињени против ГМО (Видео)

0

Прва трибина у циклусу „Пуцањ у срце Европе: Млада Босна и Први светски рат“

Прва трибина у серији“ Пуцањ у срце Европе: Гаврило Принцип, Млада Босна и Први светски рат у памћењу српског народа!“ одржана је 17. децембра у Смедеревској Паланци. Погледајте видео снимак…

Трибина је имала за циљ да кроз разговор о Гаврилу Принципу, Младој Босни и Првом светском рату подстакне достојанство српског народа. Уједно је издавачка кућа „Цатена мунди“ представила једно од својих најновијих наслова, књигу „Гаврило Принцип у Београду“ аутора Ратка Парежанина – Аутентичан српски поглед на Сарајевски атентат и почетак Првог светског рата.

Трибина је одржана у Градском позоришту Смедеревске Паланке. Говорили су Немања Девић – историчар, и Никола Маринковић — извршни уредник издавачке куће Цатена Мунди.

Уједињени против ГМО

Нишка иницијатива Уједињени против ГМО, коју поред Двери, чине еколошке организације из Ниша, Српска радикална странка, Демократска странка Србије и разне друге организације, организовала је врло запажен протест 7. децембра 2013. године, на Тргу краља Милана у Нишу.

ujedinjeni protiv gmo nis_90

На скупу су о опасностима од генетички модификованих организама говорили професор Пољопривредног факултета у Београду др Миладин Шеварлић, као и Милица Војић Марковић, председница Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине РС.

udruženi protiv gmo niš0

Успеху овог протеста значајно је допринео Дечји еколошки покрет из Ниша, чији су чланови делили летке и зелене јабуке окупљеним грађанима. Ова акција је недвосмислено показала да се људи ипак могу окупити око минимума заједничких интереса, што је у овом случају свакако борба против генетички модификованих организама. Потребно је оваквим скуповима, трибинама, перформансима, на све могуће начине, притискати власт и одржавати тензију у јавности, како би се спречило доношење суицидног Закона о ГМО.

Нишка иницијатива Уједињени против ГМО ће наставити са оваквим и сличним акцијама, у нади да ће се овакве иницијативе покренути и у другим градовима.

Владимир Виденовић, повереништво Двери у Нишу

(catenamundi.rs)