Прочитај ми чланак

ПРШТИ: Опозиција избацила напредњаке из такта, овакве сцене Скупштина не памти

0

Данас се наставља седница Скупштине, а посланици власти изабрали су новог министра привреде Слободану Цветковићу. Очекује се да ће након тога опозиција наставити са блокадом седнице, коју је започела јуче дувањем у пиштаљке, буком, стајањем испред стола председавајућег... Све најновије информације пратите у блогу уживо на Нова.рс.

Уредник Србин.инфо Дејан Петар Златановић се налази у Скупштини Србије и преноси дешавања са лица места. На видео снимку испод можете погледати развој ситуације.

14:21

Усвојен ребаланс буџета

Посланици власти усвојили су предлог ребаланса буџета.

Предлог нико образложио, нити је било ко говорио из власти.

14:06

Влада напустила салу, следи гласање

Председавајући Владимир Орлић рекао је да је завршена расправа у начелу и појединостима и одредио време за гласање.

Након тога чланови Владе напустили су салу уз аплауз посланика власти.

14:04

Мали: Опозиција вриштала и пиштала, ништа паметно није рекла

Министар финансија Синиша Мали рекао је да опозиција ништа паметно није имала да каже на седници, већ само да „пишти и вришти“.

„НИшта лепо и паметно за грађане Србије опозиција није имала да каже, осим да вриште и пиште и уништавају народну имовину. Хтели су да спрече ребаланса буџета којим се даје нашим пензионерима да имају веће пензије, медицинским сестрама да имају веће плате, нашим инвестицијама да се наставе, да се граде километри путева. Они у томе нису успели и ми ћемо усвајањем овог ребаланса до краја имати веће плате, а од првог октобра ћемо имати веће пензије. Идемо са 35 милијарди динара додатних субвенција за пољопривреднике, идемо са наставком инвестиција и школа, путева, школа, што Србију чини бољим местом за живот. Изборићемо се за још једно повећање пензија од првог јануара, за још 10 одсто повећања плата у јавном сектору“, рекао је Мали.

13:44

„Срам да вас буде“ и Орлић који вређа Миливојевића

„Нисте задовољни што цела Србија мисли да сте брука,стид и срамота. Бруко једна, не можете Вучића да победите нигде и онда сте решили да му претите деци. Само вриштите и дивљајте, најбољи следбеници Аљбина Куртија. Хулигани једни најобичнији“, рекао је Орлић посланику ДС Срђану Миливојевићу.

У скупштинском преносу чуло се како му МИливојевић добацује „срам да вас буде“

13:31

Орлић: Вучића не можете да победите никад и нигде

„Вучића не можете да победите никад и нигде. Иако сте приметили, разлика у гласовима између њега и свих вас временом је само већа и већа. Запитајте се зашто, ако сте у стању“, рекао је Орлић.

13:15

Орлић поручио опозицији: Подсетили сте нас да сте лопови, мало сте пунили џепове па бисте опет
Председавајући Орлић у континуитету чита амандмане на законске предлоге, а с времена на време се обрати опозицији:

„А ви сте опет решили да нас подсетите да сте лопови, је л сте се мало напљачкали прошли пут?. Мало сте напунили своје џепове па бисте поново. Тешко ће то да иде јер кад народ оцену даје, рекао је да такве лопове више не може очима да види. Добро је да сте нас подестили, али нас не треба да подсећате колико сте лопови“, рекао је Орлић.

Све време опозицију назива Куртијевом, алудирајући да сарађује са премијером Косова.

„Је л то себи вичете да сте лопови? У праву сте, јесте“, поручио је Орлић опозицији.

13:09

Обрадовић: Потребна сарадња опозиције око изборних услова

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да је добра вест што је опозиција јединствена у захтеву да се распишу избори, али да су потребне консултације са властима које изборе треба расписивати и у каквим условима би се одржали.

Обрадовић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да је потребна сарадња унутар опозиције – „прозападног“ и „државотворног“ блока, што се тиче изборних услова.

13:03

Опозиција ушла у салу, стигли и чланови Владе: Салом одзвањају звуци вувузела и пиштаљки

Седница Скупштине настављена је, а председавајући Орлић рекао је да се наставља расправа о законским предлозима о појединоствима.

Опозиција је ушла у салу, дува у пиштаљке и вувузеле и стоји испред скупштинског обезбеђења.

11:59

Орлић: Ћуто, на тој клупи на коју сте се попели седео је Иво Андрић

Након гласања неколико минута говорио је и председавајући Владимир Орлић, који се обратио директно посланицима.

„Ћута Јовановић се попео на клупу у којој је седео Иво Андрић, бруко и срамото једна. На клупу Иве Андрића сте се попели, бруко и срамото једно. Срамота треба да буде и вас и Лутовца који звижди и Бору Новаковића и Драгану Ракић која звижди из све снаге И вас Мирославе Алексићу што не можете да објасните пољопривредницима због чега не могу добију повећање пензија. Данас сте решили ногама да газите клупу Иве Андрића, ништа ви са овом државом немате. Закључујем расправу и настављамо у 13ч“, рекао је Орлић.

11:53

Слободан Цветковић изабран за новог министра привреде

„Пошто смо обавили гласање, закључујем гласање. Пре него што саопштим резултате, пошто вам није довољно дивљање од јуче и спречите повећање новца за пензионере и да добију мајке за децу. Данас сте дошли да поново своју срамоту, јад и беду представите. Ћута се попео на клупу и дува у трубу. Је л тако Јовановићу стојите на кафанском столу, буде ли вас срамоту? И вас и Татјану Манојловић која је нападала јуче посланика Ферхатовића и Радомира Лазовића који гура припаднике обезбеђења. Треба људи да виде да сте поломили део инвентара, свака вам част, нек вас види Србија“, рекао је председавајући Орлић и додао:

„Гласало је 148 посланика за новог министра привреде, што представља већину гласова, чиме је он постао нови министар привреде“, рекао је Орлић.

Након тога, Цветковић је положио заклетву чиме је званично постао нови министар.

11:34

Почело гласање за избор министра привреде, опозиција поново врши опструкцију и дува у пиштаљке и трубе

Почело је гласање за избор новог министра привреде, а кандидат је Слободан Цветковић. Гласање се врши прозивком по азбучном реду.

Опозиција је ушла у салу уочи гласања и дува у пиштаљке и трубе, стоји близу стола председавајућег и протестује на начин на који је јуче радила.

Између посланика опозиције и председавајућег формиран је прстен обезбеђења како не би дошло до инцидената.

Посланици власти због буке све време користе слушалице како би чули генералног секретара Скупштине Срђана Смиљанића који их прозива по азбучном реду.

У сали је и председавајући Владимир Орлић.

11:31

Опозиција планира нову блокаду

Опозициони посланици ће и данас покушати да спрече одржавање седнице на исти начин као јуче, али су у плану и неке нове опструкције. Уочи саме седнице требало би да буде одржан заједнички састанак на ком би требало да све буде договорено.

11:30

Шта смо све видели јуче на седници

Опозиција је јуче започела блокаду седница Скупштине, са захтевом да буду одржани вандредни парламентарни и београдски избори до краја године.

Опозициони посланици су затражили хитан одговор од председника Александра Вучића.

Све време опозиција је била на ногама, најчешће близу стола председавајућег, са високо подигнутим папирима на којима је писало “испуните захтеве”, “одговорност Гашића”, “одговорност Вулина”, “смена РЕМ-а”… Велики број њих током седнице дувао је у пиштаљке, део узвикивао “уаа”, “лопови”…, а у расправу о тачкама дневног реда се нису укључивали.