Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ ПЕТКОМ У Новом Саду без шетње, у Нишу мањи инцидент и провокације

0

Протест у Новом Саду био је краћи него ранијих недеља, јер није било протестне шетње. Разлог томе је што организатори у тренутку када су пријављивали протест нису знали да ли ће се у исто време у том граду одржавати и митинг Александара Вучића, који је био најављен најпре за 12. април, а касније је померен на дан раније.

Протест „1 од 5 милиона“ одржан је у Новом Саду на тргу испред Српског народног позоришта, а глумац Радослав Рале Миленковић поручио је грађанима да нема разлога за задовољство у земљи у којој се произвољно постављају људи који одлучују.

Организатори, како су рекли, нису желели да ризикују безбедност грађана па су пре неколико дана отказали шетњу.

Вечерас су се грађанима Новог Сада обратили глумци Никола Сибинчић и Радослав Рале Миленковић.

Миленковић је поручио да држава Србија данас личи на „освету лоших дјака“, и позвао све да дођу у суботу 13. априла на протест у Београд, како би се против тога побунили.

„Ови сада доказују да не мора ништа да се зна, да не морају да се уче школе, па се свете онима који су слушали и учили. Ја шетам од првог протеста у Београду само зато што не могу на то да пристанем“, рекао је Миленковић.

Он је позвао грађане да наставе да се скупљају и шетају у протестима, не због политике, већ зато што су незадовољни у земљи у којој се „потпуно произвољно постављају директори или доносиоци одлука“.

„Земљи у којој се поптуно произвољно лупета, као да нико никада ништа није знао, као да не постоји историја, као да се ми ничега не сећамо и да смо сви дрогирани, хипнотисани, пијани или луди па немамо појма како би једно друштво могло да изгледа и на којим институцијама би требало да почива“, рекао је он.

Како је поручио окупљенима, грађани се за такво друштво и атмосферу у којој је то недопустиво, морају изборити изеражавањем свог непристајања.

„Све ово је могуће само зато што у нашем друштву већ неко време успех не почива на раду, а амбиција не почива на знању, већ на похлепи и грамзивости, за коју им је једини алиби да је подршку добило на изборима“, додао је он.

Према његовим речима, следећи који буду у Србији дошли на власт, морају доћи у такву средину и атмосферу да ће градјани „исто овако против њихових лоших одлука поново шетати“.

На протесту се поново окупило више хиљада грађана, а придружили су се и студенти новосадског Универзитета који су словима исписали „Ми смо будућност Србије“.

Новосађани ће се сутра придружити протесту „миИЛИон“ у Београду, а како су у Савету протеста „Један од пет милиона“ у Новом Саду рекли, неће бити организованих аутобуса, јер је било проблема са аутопревозницима и нису успели да обезбеде превоз.

Инцидент на протесту у Нишу

На протесту у Нишу вечерас је група младића, док је говорио лидер двери Бошко Обрадовић, узвикивала „фашисти“ због чега су редари и полиција младиће удаљили са трга на ком се одржава протест. Како је јавио репортер Н1, на вечерашњем протесту било је више полиције него на било којем ранијем протесту, када је, како је рекао, њихово присуство било једва видљиво.

На скупу је, осим Обрадовића, говорио председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић, а обојица су истакли да је циљ протеста смена „режима“ Александра Вучића.

Обрадовић је навео да се опозиција у Србији ујединила да тражи смену власти, слободу медија и фер изборе.

Вечерашњи скуп је обезбеђивала униформисана полиција, што није био случај на ранијим скуповима.

Уочи протеста, одборници Српске напредне странке и њихови коалициони партнери затворили су се у салу Скупштине града Ниша и најавили да ће тамо остати до даљег како би „одбранили институције“.

Лидер Двери рекао је и да није уопште планирао било какав упад у нишку скупштину и назвао „шарадом“ поступак нишких одборника који су цело поподне блокирали улаз у зграду локалне скупштине.

Говорници су позвали грађане Ниша да дођу сутра у Београд и прикључе се мирним протестима. Како је речено, неће бити организованог превоза, јер нико није смео да им изнајми аутобусе.

Из Чачка минибусевима и колима у Београд

Неколико десетина грађана, заједно са организаторима протеста „Један од пет милиона“, окупило се вечерас испред споменика војводи Степи Степановићу у центру града.

Организатори су раније најавили да неће бити обраћања и протестне шетње и да ће вечерас информисати градјане о одласку на протест у Београд 13. априла.

Испред споменика су била постављена два транспарента на којима је писало „Чачак без страха, један од пет милиона“ и „Забрањено за разбојнике и издајнике“.

Окупљање је почело минутом ћутања за одборницу Двери Милицу Прокић, која је јуче преминула, а за коју су чланови њене странке рекли да је била „велики борац за промену власти и једна од пет милиона“.

Одборник Двери Ђорђе Шипетић рекао је окупљеним грађанима да су организатори протеста „Један од пет милиона“ били обезбедили већи број аутобуса за грађане који желе да иду сутра на протест у Београд, али, како је рекао, „репресивни режим је приморао све превознике да откажу вожњу“.

Он је додао да су организатори протеста успели да обезбеде неколико мини аутобуса и да ће са њима и приватним аутомобилима кренути на протест у Београд.

Сви заинтресовани грађани који желе да иду на протест у Боеград, позвани су да се окупе сутра у 10 часова испред тржног центра Рода у Чачку.

У исто време док је трајало окупљање грађана који су против актуелне власти, неколико одборника Српске напредне странке и директора јавних предузећа у Чачку налазило се у згради локалне Скупштине.