Прочитај ми чланак

Протести блокирали Македонију

0

Присталице опозиционих партија, трећу ноћ заредом блокирале протестним шетњама улице македонских градова. Бројни уметници и интелектуалци прикључили се протестима.

Трећу ноћ заредом главне улице македонских градова су блокиране протестним шетњама присталица опозиционих партија, којима су се у Скопљу прикључили и бројни уметници и интелектуалци.

 

Протестну шетњу у главном граду Македоније вечерас је предводио лидер опозиције Бранко Црвенковски, али су најгласнији били уметници, преносиАнадолија.

Писац Влатко Галевски је јавно позвао све руководиоце културних институција да престану подржавати актуелну политичку власт у Македонији.

„Ако ова власт опстане, брзо ће доћи дан када ће позоришта пунити људи са села који мисле да је Шекспир фудбалер“, поручио је Галевски.

Тражећи независност универзитета у Македонији, универзитетски професор Мимоза Ристова је рекао да народ жели да правда стигне владајућу суктуру која је корумпирана и бави се криминалом и безакоњем.

Протести су одржани и у другим градовима Македоније, а опозиција најављује њихов наставак и сутра.

Политичка криза у Македонији избила је у понедељак, када је парламент усвајао буџет за наредну годину, а обезбеђењу парламента је наређено да на силу из зграде избаци новинаре и опозиционе посланика који су покушали да спрече усвајање тог документа.

 

(РТС)