Прочитај ми чланак

Протест у БГД посвећен Оливеру, „Све су ми урадили, само још нису пуцали у мене“

0

Протест "Један од пет милиона", који је почео у Београду, посвећен је убијеном председнику Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу. На челу колоне је транспарент-шеталица на којој пише "Нас је ипак више!".

Због поштовања према Ивановићу, није предвиђено обраћање говорника, како је то уобичајно, уместо тога емитују се говори Оливера Ивановића.

Између осталих, емитује се говор у којем он каже: „Мени су урадили све што су могли, још само нису пуцали у мене, али ко зна, ни то није искључено“. „Никада нисам дозвољавао да будем сврстан тамо или овамо, већ само да припадам народу“, као и део говора у којем поручује Влади Србије да не дели политичке листе на Косову на „наше и њихове“.

Емитује се и део говора у којем наводи да „на терену“ одлучују неформални центри моћи и да га „забрињава“ што председник Србије Александар Вучић помиње потпредседника Српске листе Милана Радоичића, као „пример борца за опстанак Срба на Косову“.

Међу присутнима је брат Оливера Ивановића, Мирослав, и поједини лидери Савеза за Србију: Зоран Лутовац, Небојша Зеленовић, Борко Стефановић и Никола Јовановић. Организатор је позвао грађане да понесу свеће и заједно прошетају, наводећи да је сећање на Ивановића у свима који се свакодневно боре, на улици или на друге начине.

Планирано је да грађани, на крају протестне шетње, упале свеће у Храму Светог Саве.

„Лидер опозиције на Косову, Ивановић, изрешетан је с леђа у сред бела дана. Након две године ми још увек не знамо налогодавце тог догађаја, али нас свакога дана подсећају на то коме све смета другачије, слободно, демократско размишљање какво је Оливер имао“, навео је организатор.

„Ми ћемо наставити да захтевамо имена починиоца овог политичког убиства и нећемо престати да понављамо реченицу којом нас Оливер Ивановић инспирише иако није више са нама: ‘Нас је ипак више'“, наведено је у позиву на протест.

Скуп под називом – „Нас је ипак више. Не заборави Оливера Ивановића“, почео је, по обичају, на платоу испред Филозофског факултета, након чега ће се кренути у протестну шетњу до Храма Светог Саве.

Ивановић је убијен 16. јануара пре две године у северном делу Косовске Митровице, испред просторија организације коју је водио, хицима из пиштоља, испаљних из аутомобила у покрету.