Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ „1 од 5 МИЛИОНА“ И НА КОСОВУ: Ибар није граница

0

Протести „1 од 5 милиона“ који се већ месецима одржавају у српским градовима, на изненађење многих, прошле суботе, на мапу градова уписали су и Косовску Митровицу. Вечерас се, иза транспарента „1 од 5 милиона“ шета још 40 километара јужније – у Грачаници.

Захтеви учесника митровичке протестне шетње били су да се открију налогодавци и убице Оливера Ивановића, и да свако у Србији има право да слободно мисли. Са грачаничких улица вечерас се упућују слични, али и употпуњени питањем за српске званичнике – „шта значи разграничење?“, јавља портал КоССев.

Окупљање је почело испред полицијске станице, у самом центру Грачанице. Међу окупљенима су и организатор Бранислав Марковић, као и организатори прошлонедељеног протеста у Косовској Митровици – Марко Јакшић и Дејан Недељковић. Видљив је и транспарент #1од5милиона.

Међу окупљенима је и неколико грађана из Гораждевца, а дошла је и универзитетска професорка Рада Трајковић.

Организатор грачаничког #1од5милиона, Бранислав Марковић, у време одржавања митровичке шетње прошле суботе, видео објавом на друштеним мрежама и са натписом у рукама „#1 од 5 милиона Косово и Метохија – Подршка Косовској Митровици“, послао је поруку подршке. Охрабрен тадашњим реакцијама грађана, одлучио је да и Грачаница шета вечерас.

Десету суботу за редом, јубиларни протест „Један од пет милиона“ почео је окупљањем незадовољних грађана на платоу испред Филозофског факултета у Београду.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, Симо Спасић, поручио је данас, пред почетак протеста „1 од 5 милиона“, студентима да треба да их „води“ правда, а не политика.

Спасић се обратио студентима, који су се организовано прикључили протесту, на платоу испред Филозофског факултета, пред почетак протеста.

„Драги студенти, и вас мора да води правда, а не политика. Морате да подржите и солидаришете се са жртвама“, рекао је Спасић.

Спасић је подсетио да је претходна власт, „досовска“, ослободила 2.108 албанских злочинаца.

„Српске породице су остале без правде. Тражимо правду. И ви што шетате, сви морате да нас подржите, јер тражимо правду“, рекао је Спасић.

Иза Спасића су биле постављење фотографије 15 чланова породице Костић, као и масакрираних Срба из Липљана, шест дечака убијених у кафићу „Панда“у Пећи и 10 отетих косметских рудара из копа Белаћевац.

На једном транспаренту налази се слика Милене ивановиће, удовице Оливера Ивановића, на којој пише: „Не користите нашу трагедију у политичке сврхе. Где сте били када је мој Оливер био у затвору?“.

Видојковић на протесту „1 од 5 милиона“: Грађани су Вучићеви таоци

На протесту „Један од пет милиона“ у Београду, који је почео је нешто после 18 сати,  окупљенима се обратио се писац Марко Видојковић, који је рекао да грађани Србије данас живе у кошмару у коме су „таоци Александра Вучића“.

– Да ми је неко 1996. године рекао да ће се ово дешавати 2019. године, рекао бих им да нема проблема, ако неко сра*е избије, морамо да изађемо на улице. Председник Србије, који тврди да је најбољи студент Правног факултета, иде около и објашњава да је све супер. Он који је прекршио не знам колико закона и колико то ради свакодневно. Ми смо његови таоци. Па, ако је већ кошмар, морамо да будемо заједно – рекао је Видојковић а потом се обратио правницима и студентима овог факултета.

– Седите, пишите, попишите сва кривична дела која је ова багра починила, да одговарају за свако кршење закона, да се нико од њих више никада не бави политиком – поручио је.

Каже да је у Аранђеловцу чуо да ће на Сретење председник Србије доћи у тај град, и позвао Аранђеловчане да се, ако виде да долази, скупе и „покажу шта мисле о њему“.

Немојте да се опуштамо као после 5. октобра“, поручио је Видојковић.

Лидер Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић оценио је да су протести широм Србије „незаустављива река“ и доказ да су се грађани ослободили страха.

Ове суботе место вешала, која су изазвала веома бурне реакције јавности, вечерас су грађани су на протест понели висибабу. Организатори протеста „Један од пет милиона“ апеловали су раније данас на појединце да не доносе макете вешала јер, како истичу, такви симболи нису порука протеста против насиља.

Протестна поворка је после обраћања кренула Васином улицом, одакле ће шетати Македонском, Светогорском и Таковском до зграде Радио-телевизије Србије (РТС) где је се окупљенима обратио организатора протеста, Миодраг Симовић, који је позвао запослене на Јавном сервису да изађу и придруже им се.

Неколико лица која су носила беле фантомке, испред РТС-а је оставило пакете са тоалет папиром уз поруке “ „да АВ лакше брише и лакше цензурише“.

Колона је наставила ка Председништву Србије, где су се грађани поново зауставили и обратили се председнику Србије скандирањем „Вучићу, одлази“ и пуштањем сирена за ваздушну опасност.

На вратима Владе Србије залепили су налепнице „1од5 милиона“, а испред зграде је поновљена бакљада.

Окупљени су пустили и „Барбарину песму“, композицију упућену новинарки Студија Б Барбари Животић чијие је извештавање са једног од протеста изазвало бурне реакције јавности.

Ту се окупљенима обратила Јелена Анасоновић.

– Добро јутро, Србијо. Нама сада све више свиће. Могу да нам прете, застрашују нас, ми се не дамо. Али ми се не дамо. Председниче, са овим народом не смете више да се шалите. Имамо само још једно да поручимо: Устала је Србија, нема више стајања. Ово је наша земља, наши људи. Нас је ипак више. Видимо се следеће суботе у 18х на платоу – рекла је она, након чега је шетња завршена.

Подсетимо, први протест против насиља под називом „Стоп крвавим кошуљама“ одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. гдоине због напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду. Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду.

Рута данашње шетње је Македонском и Светогорском улицом до зграде Радио телевизије Србије где је планирано заустављање. После тога ће се кренути ка Влади Србије.

На челу колоне главни транспарент носе студенти који су заједно дошли на протест.

Демонстрантима у центру града придружили су се студенти и грађани који су кренули у протестне шетње са три локације у различитим деловима града.


Колона под паролом „Будите (се) студенти“ кренула је од студентског дома „4. април“ на Вождовцу окупљајући студенте Факултета политичких наука, Факултета организационих наука, Фармацеутског факултета, Електротехничког факултета, Саобраћајног факултета, Високе школе електротехнике и рачунарства и грађани који су желели да им се придруже.

После шетње кроз главне градске улице они су се на тргу Славија сусрели са колегама са Правог факултета који су у засебној колони кренули од те институције.

Трећу колону чинили су грађани који су кренули са Новог Београда окупљени око иницијативе „Не давимо Београд“ и студенти Факултета драмских уметности.

Окупљени грађани носили су транспаренте са различитим паролама и захтевима, од „Доле Вучић, доле капитализам“, „он и вас лаже“, „приватни извршитељи, јавна пљачка“ до поруке „радници робне куће Београд су уз вас“. Било је и оних који су имали папире са одштампаним члановима кривичног законика који се односе на изборну крађу и бирачке спискове.

У Београду се вечерас одржава грађански протест „Један од пет милиона – стоп крвавим кошуљама“, иза кога стоји и део опозиције, а као и сваке суботе почиње у 18 сати окупљањем грађана на Платоу испред Филозофског факултета у Београду.

Како је раније најављено, окупљенима ће се обратити писац Марко Видојковић, после чега ће се прошетати централним београдским улицама. Протестна поворка проћи ће Васином улицом, потом Македонском, Светогорском и Таковском до зграде Радио-телевизије Србије (РТС) где је планиран перформанс, а потом наставити улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до Теразија где је предвидјен завршни говор.

Протесту ће се вечерас приључити и студенти Факултета политичких наука, Факултета организационих наука, ЕТФ-а, Фармацеутског и Саобраћајног факултета и Високе електротехничке школе, који су се окупили испред студентског дома „4. април“ у 15 часова и кренули преко Улице Војводе Степе, до Аутокоманде, па Булеваром ослобођења до Славије иду ка платоу Филозофског факултета.

Први протест против насиља под називом „Стоп крвавим кошуљама“ одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. гдоине због напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду. Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду.

Захтеви су се из суботе у суботу допуњавали, па је од РТС-а затражено да протестима посвети пет минута у својим информативним програмима, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису али је тражено и да се пронадју починиоци и налогодавци убиства председника Градјанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Потом је затражена оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића и генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника Информативног програма Небојше Љ. Стефановића.

Протести се четвртком, петком и суботом одржавају и у другим већим градовима у Србији.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!