Прочитај ми чланак

Пропао план муслимана у БиХ: Срби остали јединствени, нису улетели у замку

0

protesti-i-kontra-protest-bijeljina

Вјекослав Беванда тврди да су организатори протеста хтели да прелију насиље на хрватска подручја, а и РС је требало да буде увучена у сукобе.

Председавајући Савета министара Вјекослав Беванда тврди да су рушилачки протести у више градова Федерације БиХ смишљени у кухињи бошњачких политичких странака, које су покушале да то стање пребаце и на хрватска подручја.

Најважнијим сматра то што није потпаљено буре барута у Мостару, између Хрвата и Бошњака.

– То нема везе с незадовољством, јер да има, било би много масовније и изашли би људи из целог града, а не само из једног дела – рекао је Беванда, иначе Мостарац и функционер Хрватске демократске заједнице (ХБЗ) БиХ.

Овога пута Хрвати у БиХ су се према покушају „антибирократске револуције“ понели као и бошњачки лидер Алија Изетбеговић, који је на почетку рата 1991. године, кад је ЈНА напала хрватско село Равно, поручио: „Ово није наш рат!“

Постојале инструкције

– Очито су постојале инструкције да дође до међунационалних сукоба. Да су се организовали људи с друге стране и да је пала мртва глава, данас не бисмо имали о чему да разговарамо – рекао је Беванда у интервјуу за Вечерњи лист.

Уверен да је намера организатора протеста била преливање насиља на хрватска подручја у Федерацији БиХ, Беванда каже да ово није начин за укидање жупанија (кантона) и промену Дејтонског мировног споразума.

Симић: протести у БИХ шаљу веома опасну поруку

Аналитичар Предраг Симић каже да су политички протести у Босни у први мах били социјалног карактера, али сада очигледно шаљу политичку поруку, што може да буде веома опасно.

– Да иза свега стоји политичка порука о редефинисању односа у БиХ и могућој промени Дејтонског споразума, јасно су ставиле до знања и Србија и Хрватска, као и представници Републике Српске. У последњим догађајима видело се да је ситуација у БиХ крхка и да је ЕУ у свом приступу правила пропусте – нагласио је Симић и рекао да ће појединци сигурно покушати да овим уруше Републику Српску.

Јуче је Влада Федерације БиХ позвала све политичке субјекте на доношење одлуке о одржавању ванредних избора, на којима ће грађани изабрати власт у демократској процедури. Влада ФБиХ, која је у сталном заседању, још једном је потврдила да ниједна политичка функција није вредна губитка живота и позвала на одржавање ванредних избора у циљу очувања уставно-правног поретка ФБиХ и БиХ.

Протести и нереди који су у БиХ почели прошле недеље, са захтевима за оставку локалних функционера и социјално-економским захтевима, настављени су и јуче у више градова, па и у Сарајеву, испред зграде федералне владе и Председништва БиХ.

Већина министара напустила је пре подне зграду Владе ФБиХ, где је дошао председник Федерације Живко Будимир. Запослени су из Владе и Председништва износили документацију и напустили зграде.

У Сарајеву се стално повећава број демонстраната, који уз повике „Оставке, оставке“ иду према федералној влади, а испред зграде Председништва БиХ блокиран је саобраћај.

Изетбеговић: Могу ме сменити само они који су ме изабрали

Бошњачки члан Председништва БиХ и функционер Странке демократске акције БиХ (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да неће поднети оставку ако се протести наставе, преносе сарајевски медији.

– Не мислим да је то излаз. Мени су грађани на изборима дали огроман број гласова. Дужан сам да чувам стабилност и сигурност ове земље. Остаћу да са своје стране до краја браним сигурност, мир. Могу ме сменити само они који су ме изабрали – рекао је Изетбеговић.

(Курир)