Прочитај ми чланак

ПРОПАГАНДА ЗА БОЛИДЕ: Највише верују Вучићу и Брнабић, најмање Бошку и Ђиласу

0

Према истраживању јавног мњења које је спровео Институт за европске послове, међу свим политичарима, грађани највише верују Александру Вучићу.

Међу члановима одлазеће владе, грађани највише верују премијерки Ани Брнабић, за коју се определило 25,4 одсто испитаних, и Ивици Дачићу, 18,6 одсто, док су остали чланови владе наведени у мање од 3 одсто случајева.

Испитаници најмање верују Бошку Обрадовићу, Војиславу Шешељу и Драгану Ðиласу, којима поверење поклања, односно које су навели у истраживању, свега по 0,1 одсто испитаних грађана.

Генерално, грађани се већински изјашњавају да не верују политичарима, без обзира на то да ли је реч о власти или опозицији, скоро 60 одсто испитаних.

Кад је реч о странкама, највише верују Српској напредној странци, каже „глас“ јавног мњења.

Према истраживању, највише испитаних у досадашњој влади верује премијерки Брнабић, а потом Дачићу, с тим што је она оцењена са просечном оценом 3,3, а Дачић је оцењен са 3,4.

Премијерка и дојучерашњи први потпредседник владе имају навише просечне оцене, као и највећи проценат учешћа оцене 5, када је у питању евалуација њиховог рада.

Прате их министар здравља Златибор Лончар и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић са средњом оценом 3,0, док просечну оцену 2,9 деле министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић и министар финансија Синиша Мали.

Иза њих су, са оценом 2,8, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић; министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и министар одбране Александар Вулин.

Грађани су просечну оцену 2,7 дали министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, министру просвете Младену Шарчевићу и министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић.

Министар рударства Александар Антић и министар за рад Зоран Ђордевић добили су 2,6.

Просек од 2,5 добили су министар привреде Горан Кнежевић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповиц, министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министарка правде Нела Кубуровић и министар културе и информисања Владан Вукосављевиц.

Најнижу просечну оцену која износи 2,4 добио је министар за заштиту животне средине Горан Триван.

Истраживање јавног мњења о политичким ставовима грађана Институт за европске послове спровео је у марту на репрезентативном узорку од 1.207 грађана, у сарадњи са Нинамедијом.