Прочитај ми чланак

Прогон војног синдикалца Новице Антића у 3 чина: Изјава министра, медијска хајка..

0

Власт је поново применила уобичајен рецепт за обрачун са неподобнима, овог пута на председнику Војног синдиката Србије (ВСС) Новици Антићу, који је ухапшен по наредби Вишег тужилаштва у Новом Саду, због сумње да је починио проневеру. Све је почело од најаве министра одбране Милоша Вучевића, који је изјавио да не види потребу за постојањем синдиката, потом је уследила рафална паљба режимским таблоида против ВСС који годинама указује на пропусте у Војсци Србије, и на крају је Новица Антић приведен.

Полиција је у уторак ујутру, симболично, на рођендан Новице Антића, упала у његову кућу и обавила претрес. Одузето је неколико предмета, између осталог и лаптоп који користи председник Војног синдиката Србије. Осим Антића, приведена су још два руководиоца ВСС, потпредседник Душко Томач и Предраг Јевтић. Синдикалци су данас саслушани у Посебном одељењу за сузбијање корупције тужилаштва у Новом Саду.

Можда би ово била уобичајне полицијска акција да није било претходне најаве и то са врло високог места. Наиме, одлазећи министар одбране и формални лидер Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић је гостујући на једној телевизији рекао нешто врло узнемирујуће.

„Да вам ја кажем на српском – највећа глупост на свету је да војска има синдикате. Какви синдикати у војсци, војска брани државу. Па није то ЈКП. Ма какви синдикати у војсци…Миња, ево, ја вам кажем, ако се ја и даље будем бавио овим ресором и ако будемо мењали сет закона о војсци, немају синдикати шта да траже у војсци“ изјавио је Вучевић пре десетак дана.

Треба имати у виду да је Антић „трн у оку“ свим министрима одбране последњих десетак година због својих критичких ставова према врху Министарства одбране али и Генералштаба, изношења многих непријатних инсајдерских података, подношењу кривичних пријава због злоупотреба у Војсци Србије, као и многобројних критичких медијских иступа.

Антић је два пута отпуштен из Војске Србије управо због синдикалног деловања, први пут је добио бившег послодавца и пресудом Управног суда је враћен на посао у војсци, али је потом поново отпуштен.

Убрзо након изјаве министра уследила је и медијаска кампања против ВСС у режимским таблоидима која је кулминирала акцијом полиције када су Антићу стављене лисице на руке.

По хапшењу Новице Антића и осталих руководилаца бројни детаљи из истраге су се појавили у провладиним таблоидима, чак и пре него што је адвокат синдиката и бранилац Антића био обавештен зашто је његов клијент уопште ухапшен. На сва звона је објављено да је у питању вишемилионска проневера, а симптоматично је и да се све дешава услед јаких притисака Војнобезбедносне агенције на Војни синдикат, застрашивање чланова и безуспешног покушаја да се неподобно руководство замени политички подобним и лојалним људима.

Прошли исту голготу

Полицајац Милан Думановић је на својој кожи осетио како изгледа обрачун државе са неподобнима јер је пријавио своје претпостављене који су га, заједно са колегом Младеном Трбовићем, незаконито послали у Меморијални центар Порочаре приликом посете садашњег председника Републике Александра Вучића.

Прошао је голготу, али је успео да издејствује правду и на крају је ослобођен.

„Уверен сам да је Антић ухапшен пре свега због свог синдикалног деловања. Тако нешто је немогуће у уређеним државама. У МУП је слична ситуација као и у Војсци Србије. Наш председник Момчило Видојевић, колега Здравко Рајевић и ја смо такође на удару због синдикалног деловања. Видојевић је три пута добијао отказ у МУП, два пута га је Управни суд враћао на посао. Њима не требају синдикати који ће се борити за права запослених, веће плате и боље услове рада, већ послушници који ће бити на страни послодавца“, каже Думановић.

Думановић истиче да је и у случају Антића употребљен стари, опробани рецепт власти.

„То је тај поступак, да човека ухапсе, дискредитују, склоне на неко време док не доведу своје људе. Није чак ни важно какав ће исход поступка бити и да ли ће држава Србија, заправо њени грађани, платити одштету, важно је склонити неподобног човека“, објашњава Думановић.