Прочитај ми чланак

Проф. Давор Калајжић: „Повратак отписаних“

0

Домет „ускрснућа“ Српског националног већа (КиМ) већ је известан. Одбачени од цркве, непожељни од државе, већином са личним картама, пасошима и држављанствима „Репубљик Косова“, дубоко искомпромитовани и омражени међ' остатком косовских Срба, београдски богаташи, под паском Куртијевих служби и Интерпола, уз незаинтересованост „међународне“ заједнице, неће успети у ономе што су наумили – да се ребрендирани наметну као фактор одлучивања и алтернатива „Српској листи“. Неће ићи, јер СЛ је поуздани партнер стварања „Велике“ Албаније на територији Србије и гарант разарања националних интереса на КиМ.

У више наврата „упокојено“ Српско национално веће (Косова и Метохије), поново је „васкрсло“. Део „бивших“, појачан незнатним бројем нових и у одсуству „ударних“, после ре-оснивачке Голготе, успели су да се окупе у београдском хотелу „Младост“. Томе су претходиле блокаде и игнорисање државе Србије, свих њених органа, као и СПЦ. Ни међународни фактор није био заинтересован за догађај у хотелу „Младост“ којим је тог дана овладала архаичност.

Мањак интересовања за догађај, последица је велике неслоге која је од почетка па до неколико распада пратила рад свих Српских националних већа КиМ. Треба подвући да је томе допринела и политика Коштунице и Тадића, који су често долазили у сукоб са водећим политичким фигурама СНВ-а (множина), што је довело до његовог учесталог и на крају коначног умирања. 

Главне коске раздора унутар СНВ-а били су избори („косовски“), новац (а шта би друго?), егоцентричност и међуљудски односи, државна манипулација, територијална подела и наравно – међународни фактор, који је све време радио на врбовању и разбијању СНВ-а. 

У низу скандала који су потресали иницијални СНВ из Грачанице, благопочивши и доцније рашчињени владика Артемије, најурио је Раду Трајковић и Ранђела Нојкића, Мома Трајковић је сам отишао, па су се онда поцепали на СНВ и СНВ севера КиМ, па су онда ушли у међусобни сукоб ко је газда, ко је колаборант, ко издајник, ко лопов, ко патриота, па коме треба доделити буџетски новац, па коме донације, па ово, па оно … Артемије, Ранђел Нојкић, Драган Велић, Момчило Трајковић, Рада Трајковић, Славиша Костић, Оливер Ивановић, Милан Ивановић, Марко Јакшић, Славиша Ристић, Небојша Јовић и многи други, вукли су сваки на своју страну. 

На крају су сви косовски Срби извукли најдебљи крај.

Такво стање ствари закувао је Коштуница, који је централно Косово замајавао и очијукао са поделом на север и остатак, па је својом чувеном „крени-стани“ политиком, косовске Србе увлачио и извлачио из институција „Косове“, чиме је дозволио уплив америчко-британских „Тројанских“ коња у виду Славише Петковића, Слободана Петровића, Петра Милетића, Михајла Шћепановића, Далибора Јефтића, Лазара Радуловића, Рашића (множина) и многих других који су се дебело наплатили.

Довршили су Тадић и велеиздајник.

Непоступање полицијско-правосудних органа Републике Србије у случајевима криминалне распродаје и свеопште пљачке државне имовине на КиМ, нпр. „Ратар“, „Универзитетско насеље“, „ЈУ програм“ и десетинама других, довело је до енормног богаћења „крема“ политичких лидера косовских Срба, од којих су многи злоупотребили СНВ и Координациони центар за КиМ зарад згртања личног богатства. На њих су се надовезали бандити и лопови из којекаквих министарстава и Канцеларија за КиМ који су издајнички грабеж подигли на пословни ниво. Криминал је запосео север КиМ, а кулминирао у убиству Оливера Ивановића, који је прошао пут од једног од оснивача СНВ-а и бранитеља Косовске Митровице, до протеривања из истог и хапшења. 

Велеиздајник им је свима запечатио судбину. Продао их је и изручио на тацну терора, па је тешка мука учинила неспојиво – Марко Јакшић и Мома Трајковић за истим столом.

Сви који су помислили да велеиздајнику време цури и да га је „Бањска“ начела – нису у праву. Мора да потпише „правно-обавезујући споразум о нормализацији односа“ и да доврши, односно отвори још много тога. Србију треба распродати, преорати и отровати. Рок је 2027. Газде ће чекати, јер бољег немају, мада је конкуренција никад већа. Дачић је увек при руци, а погледајте колико их је још стало у ред за противуставне и противзаконите изборе. Срећна „породица“ заједно ће напред, према ЕУ, НАТО и криминалу, даље од КиМ, даље од Србије, даље од Русије. 

Сви су они његови и њихови.

Проф. Давор Калајжић