Прочитај ми чланак

Форин Полиси: Притисци на Јеремића пред дебату у УН о раду Међународних кривичних судова

0

Vuk Jeremic(Танјуг)

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић налази се у мисији враћања српског престижа на светској сцени, али ће се већ следећег месеца суочити са отпором неких делова међународне заједнице поводом јавне дебате о раду Међународних кривичних судова, пише Форин Полиси.

Угледни амерички часопис који прати међународну политику, описује Јеремића као хиперактивног политичара, који се труди да са позиције коју сада обавља промени слику о Србији која је створена деведесетих година.

Као и многе друге нације, и моја је прошла кроз периоде трагедија и периоде славе, жртвовавши се увек када је то било потребно за одбрану слободе. Једна четвртина наше нације је изгубила живот током Првог светског рата, док је у Другом светском рату близу милион Срба погинуло борећи се да порази фашизам , пренео је часопис његове речи из октобра прошле године, непосредно након преузимања функције у УН.

Форин Полиси наводи да је Јеремић заказао дебату за 10. април, што је датум који се поклапа са 72 године од оснивања про-наци фашистичке државе Хрватске . Јеремића очекује отпор неких влада и међународних правника који сматрају да он злоупотребљава своју позицију да би промовисао српске националне интересе , пише лист.

Јеремић: Нема силе која би ме натерала да одустанем од дебате

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је да ће дебата о раду међународног кривичног правосуђа бити одржана у УН, истакавши да нема силе која би могла да га натера да одустане од ње.

Јеремић је у разговору са дописником Танјуга у САД, истакао да од самог почетка постоји притисак због одлуке да се тема међународног кривичног правосуђа стави на листу јавних расправа у ГС УН.

Није изненађење што притисак прогресивно расте како се приближавамо 10. априлу. Али још једном ћу поновити – сматрам да је ово изузетно значајна и актуелна тема за међународне односе, дебата ће бити одржана и нема те силе која би ме могла натерати да од ње одустанем , додао је председник Генералне скупштине УН.

Он је истакао да може да гарантује да ће сви који буду одлучили да у њој учествују добити равноправан третман и да ће оно што буду изговорили постати део званичног документа УН.