Прочитај ми чланак

ПРИШТИНСКИ МЕДИЈИ О САМИТУ НАТО: Ко је за, а ко против “војске” Косова

0

Приштинска ГазетаЕкспрес објавила је ставове министара спољних послова држава чланица НАТО прецизирајући ко је био "за", а ко се противи и забринут је због тансформације КБС у "оружане снаге"

Приштинска ГазетаЕкспрес (ГазетаЕxпресс) објавила је данас ставове министара спољних послова држава чланица НАТО, изнете на састанку 4. и 5. децембра у Бриселу, прецизирајући ко је био „за“, а ко се противи и забринут је због тансформације КБС у „оружане снаге“.

Еxпресс посебно истиче амерички став да САД, као највећи „акционар“ НАТО и земља која највише издваја за ову најмоћнију војну организацију на свету, не помиње да су Приштини неопходне уставне промене да би КБС трансформисала КБС у војску.

Американци, наводи се, сматрају да је целој процедури неопходна транспарентност.

„Косово има право да има војску. Подржавамо формирање војске на постепен, транспарентан начин и са ограниченим територијалним мандатом „, наводи се у поменутом документу и додаје да „САД пажљиво прате повећани руски утицај у региону“.

Политички лидери у Приштини поручују да ће одлука бити донета 14. децембра, упркос упозорењу генералног секретра НАТО, Јенса Столтенберга, који је након тог министарског састанка, уозорио да сада није време за такву одлуку, те да би Косово могло имати озбљних последица уколико поступи другачије.

Инсистирање Приштине да ће одлука о трансформацији, ипак, бити донета изазвала је, наводи Еxпресс, велику дебату на највишим нивоима Алијансе и Европске уније.

Оцењује се да је „генерално веома мали број земаља чланица НАТО које се противе томе да Косово добије војску, а међу њима су, пре свега, наводи се, оне земље, које не признају косовску независност попут Шпаније и Словачке.

Наводи се да је број држава које се противе трансформацији војске по закону, односно оних које сматрају да су за то неопходне уставне промене, готово једнак онима које подржавају такав начин формирања војске.

Столтенберг је на завршној конференцији за новинаре рекао да Савет НАТО сматра да сада није тренутак за трансформација КБС, те да је забринут због повећаних тензија, као и да војска Косова мора бити формирана у складу са принципима НАТО.

Немачка је става да Косово има право да има војску, али да при том мора бити испоштован устав, преноси Еxпресс.

„Ми не доводимо у питање косовско право да има своју војску. Војска мора бити инклузивна, са српском мањином, формирана у координацији са савезницима и у складу са уставом“.

Став Турске, коју, наводи Еxпресс, Приштина доживљава као пријатеља, је да Косово не би требало да жури са одлуком о трансформацији КБС у војску, те да такође мора постовати процедуру.

Могхерини је на овом састанку поновила да се супротставља повећању пореских такси за 100 одсто, које је Приштина увела на робу из Србије и БиХ, а успротивила се и трансформации КБС.

Румунија је међу земљама, које су изразиле забринутост због трансформације косовске војске.

„Забринути смо брзом трансформацијом. НАТО би требало да тражи ангажовање и реакцију Кфора у случајевима када се јединице КБС ангажују на северу (које већином насељавају Срби“, рекао је румунски шеф дипломатије.

Грчка, као држава чланица НАТО, која не признаје једнострано проглашену косовску независност , такође је, забринута због одлуке Приштине да формира војску.

Шпанија је слаже са ставом Грчке и, како је рекао њен представник, сматра да, ако Приштина формира војску, треба укинути помоћ која се даје Косовским безбедносним снагама.

Што се земаља региона тиче, наводи Еxпресс, оне углавном подржавају трансформацију КБС у војску. У томе су, кажу, најјасније Црна Гора и Хрватска. Наводи се да представници ове две земље нису помињале потребу поштовања устава, већ су „једноставно рекли да Косово има право да има своју војску“.

За то да Косово има војску је и Словенија, с тим да та земља сматра да је притом неопходно поштовати Устав.

Додаје се да скандинавске земље нису изразиле став о одређеним питањима, осим што су констатовали да „ситуацију између две државе не треба провоцирати“.

Француска, наводи Еxпресс, признаје „легитимно право Косова да има војску, али да с тим у вези не треба предузимати хитне акције.

Велика Британија, за коју Еxпресс наводи да је суперсила, признаје право Косова да формира војску и да притом није у обавези да поштује устав.

Словачка се, међутим, озбиљно противи формирању косовске војске, пише Еxпресс.

„Трансформација је забрињавајућа, опаснија од промене граница. Требало би да ценимо реакцију у случају евентуалних операција КБС на северу „, став је Словачке.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!