Прочитај ми чланак

Приштина: Србија да се извини због убиства, силовања и протеривања милион Албанаца

0

alban_f83

ПРИШТИНА – Нема помирења између Београда и Приштине све док се држава Србија не извини због убиства 14.000 људи, силовања 20.000 жена и протеривања 1,1 милиона Албанаца са Косова 1999. године, рекао је нелегални заменик министра иностраних послова Косова Петрит Селими.

“Као што нам је познато Србија се извињавала због Вуковара и Сребренице, али нико то није учинио у Преказу или Рачку, рекао је Селими. Очекујемо извињење од српских политичара, ако је ово земља за коју Србија тврди да су ово њени грађани, онда очекујемо први акт извињења због жртава и њихових породица, али и јавности”, рекао је Селими новинарима у Приштини.

Он је рекао да нема сумње да је цела српска држава учествовала у етничком чишћењу. “Након извињења српске државе, ми можемо да се извинимо у име појединаца који су починили појединачне злочине на Косову, који су били ужасни, и ради унутрашњег мира на Косову, али помирења без извињења нема”, константовао је Селими.

Према његовим речима, Косово неће бити слободно све док сваки Србин на Косову не буде могао да говори српски језик и ради све што жели, у оквиру косовских закона, и тек тада ће сви на Косову бити слободни.

Селими је изјавио да не може бити потпуне нормализације односа између Београда и Приштине све док се Албанци на југу Србије не буду осећали као равноправни грађани.

“Приштина неће преузети контролу над северним делом Косовске Митровице. Живот ће се наставити какав је био”, рекао је Селими и додао да је Ахтисаријев план предвидео децентрализован систем, са великим овлашћењима општина.

Говорећи о постигнутим преговорима са Београдом Селими је рекао да су задовољни, међутим Србија се не придржава стандарда који је успостављен и то омета комуникацију на регионалном нивоу а то ће, како је рекао, сигурно престати када почну преговори Србије са ЕУ јер су услови за то и регионална сарадња и добросуседски односи.

“Ми знамо на шта смо пристали и знамо законске оквире, који ће бити донети као што је Устав Косова и када неко каже да се прави Република Српска на Косову, то је чиста пропаганда”, нагласио је Селими.

Он је рекао да је незадовољан писањем српске штампе о преговорима, јер приказују различиту слику у односу на оно шта се договарало у Бриселу. Додао је да ни грађани Косова нису упознати са садржајем преговора, као ни људи у Србији, јер то треба да у некој мери буде тајно, да се не би дошло у ситуацију да се о нечему расправља пре него што је нека одлука донета.

Поводом забране доласка неких српских политичара на Косово Селими је рекао да је то зарад мира, пре свега српске заједнице током локалних избора, јер није у реду да неки политичар из Србије прави кампању овде.

Извор: РТВ/Маја Драгић