Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА: ЕУ наградила Србију, не и нас; Брисел: Милиони да Срби буду под Тачијем

0

enver-hodzhaj-02

Енвер Хоџај, Тачијев такозвани министар спољних послова,  изразио је данас незадовољство због тога што је ЕУ, како је рекао, наградила Србију, али не и приштинске власти.

„Мада поздрављамо закључке Савета ЕУ, Приштина није награђена за конструктивно ангажовање у дијалогу и реформе“, навео је Хоxџај преко Твиттера, реагујући на одлуку Европског савета да и формално потврди отварање приступних преговора са Србијом 21. децембра.

„Изгледи за визну либерализацију и једнак третман за косметске Албанце поново су подривени ове године!“, оцијенио је он.

Приштина, према његовим ријечима, има разумијевања за „дар ЕУ Србији“, али нормализација односа ни изблиза није завршена, а неке тачке Бриселског споразума још нису спроведене у дјело.

Приштина је, после постизања Бриселског споразума, добила од ЕУ зелено светло за почетак преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ и ти преговори су почели у октобру.

Приштина је једини потенцијални кандидат за чланство у ЕУ са Балкана, којем још није одобрена визна либерализација за земље Шенгенског уговора.

Stefan-File2

Милиони за српске општине на Космету

Европска комисија одобрила је данас пакет од 23, 5 милиона еура из претприступних фондова намењен развоју српских општина на Косову, а највећи дио ове суме отићи ће општинама на сјеверу, саопштено је данас из сједишта ЕУ.

„Заједно са 15 милиона који су издвојени у октобру, европска помоћ за инфраструктурне пројекте и развој приштинских институција на северу КиМ, сада износи укупно 38,5 милиона еура“, наводи се у саопштењу ЕК и наглашава да ова средства нису дио помоћи Приштини, која износи 70 милиона еура.

Комесар за проширење Стефан Филе је тим поводом изјавио да ЕУ на овај начин одаје признање напорима које су Београд и Приштина уложили у нормализацију односа.

„Овај новац ће допринијети миру и стабилности у региону, прикључењу Срба у косовски политички живот и директно ће се одразити на живот грађана“, поручио је Филе у саопштењу.

(info-ks.net)