Прочитај ми чланак

Припадници албанских оружаних снага ушли на Космет

0

albanska-nacionalna-armija-prijeti-oruzanim-akcijama-sjeveru-kosova-slika-53762(Курир)
Потписивање споразума о војној сарадњи између Косова и Албаније у Призрену, као и о боравку припадника оружаних снага Албаније на територији Косова, тешка је и неприхваљива провокација која доприноси дестабилизацији мира у региону и шаље поруку о великоалбанским претензијама, сматра Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

Он истиче да је споразум између Косова и Албаније у директној супротности са Бриселским споразумом и његовом имплементацијом.

„Албанска војска нема шта да тражи на територији Републике Србије, а потписивање таквог споразума, између Косова и Албаније, указује на великоалбанске претензије. Такав споразум може да угрози и безбедност српског народа на Косову. Такође, мислим и да је тај споразум намењен више унутрашњим потребама Хашима Тачија, како би оправдао Бриселски споразум, који у многим елементима очигледно представља корак уназад у сецесији Космета, због чега трпи критике опозиције“, наглашава Дрецун.

Споразум о војној сарадњи између Косова и Албаније, као и о боравку припадника једне оружане снаге на територији друге земље, потписали су министар Косовских снага безбедности Агим Чеку и министар одбране Албаније Арбен Имами у понедељак у Призрену.

Како је наведено, споразум садржи процедуру за улазак и излазак, као и привремени боравак и статус припадника Оружаних снага Републике Албаније и припадника такозваних косовских заштитних снага на територији друге стране потписнице. „Током година сарадње са Министарством одбране Републике Албаније остварили смо серију активности и наша сарадња је била изузетно плодоносна. Овој сарадњи сада придодајемо и један докуменат који регулише наше односе још снажније, и то на основама стандарда НАТО“, рекао је тада Чеку.

Албански министар је казао да потписани споразум потврђује да се плодоносна сарадња две стране наставља. Имами је рекао и да је успостављање блиских односа оружаних снаге Косова и Албаније могуће јер обе стране иду путем интеграције у НАТО.