Прочитај ми чланак

Прикупљено 25.000 потписа за смену Синише Малог због рушења објеката у Савамали

0

БЕОГРАД - Градски одбор Демократске странке Београд саопштио је да је прикупио је 25.000 потписа за смену градоначелника Синише Малог због рушења објеката у Савамали у изборној ноћи 24-25. априла.

Танјуг

Танјуг

ДС наводи да ће наставити прикупљање потписа, јер сматра да не постоји намера да они који су криви за рушење сносе одговорност.
 

„Синиша Мали је недељама обмањивао јавност изјавама да град Београд и нико из града нема никакве везе са рушењем у Савамали, иако је од самог почетка било јасно да је он једини коме је то било у интересу, као и да се то није могло десити без сагласности градоначелника и градске власти. На крају је и сам премијер (Александар Вучић) потврдио оно што су сви знали‎, и ‘врх градске власти’ директно оптужио за овај скандалозни догађај“, наводи се у изјави одборника ДС у Скупштини Београда Зорана Алимпића.

Око 30 особа са фантомкама на главама багерима је порушило неколико објеката у београдској четврти Савамала у ноћи између 24. и 25. априла. Маскиране особе су малтретирале грађане који су се ту затекли, одузимали им мобилне телефоне, везивали их и претили им. Грађани су позивали полицију, али су их службеници упућивали на Комуналну полицију, која је рекла да случај није у њеној надлежности, те нико из полиције није реаговао.

Заштитник грађана Саша Јанковић објавио је извештај о поступању полиције у изборној ноћи, у којем наводи да је службеницима из врха полиције било наређено да не реагују.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у априлу да су само „комплетни идиоти“ могли да руше нелегалне објекте током ноћи, а два месеца касније је изјавио да су одговорни за рушење људи у врху градске власти у Београду.

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ до сада је одржала четири протеста којима је присуствовало и по 20.000 људи, тражећи смењивање градоначелника Београда Синише Малог и врха Полиције, Комуналне полиције, као и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.