Прочитај ми чланак

Причало се да је болестан: Вучић једва извукао Тому из виле на Дедињу и тера га…

0

Александар Вучић најавио је повратак Томислава Николића у политички живот, па ће се током кампање за предстојеће изборе појављивати на митинзима Српске напредне странке. То ће бити прилика да се Николић “извуче” из државне виле на Дедињу, коју практично без основа користи последњих шест година.

Томислава Николића годинама нема у јавности, а не појављује се чак ни на догађајима које организује Српска напредна странка. Иако је био њен први председник, није виђен ни на рођенданима нити слави напредњака.

Ипак, до данас се није иселио из председничке виле на Дедињу, у коју је ушао 2012. године. Формално обавља функцију председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином, а да ником за то не полаже рачуне.

„Кажем му – Томо, сад ћу да те поменем!“ Вучић одговорио зашто је „извадио Николића из нафталина“, он му узвратио: „Александре, где хоћеш, како хоћеш!“

Међутим, после шест година “у илегали”, Вучић је одлучио да га “искористи” у предстојећој предизборној кампањи. Како је најавио, он ће се појављивати на митинзима напредњака.

“Томислав Николић је човек који воли СНС као ја. Кад нисмо председници, ми смо уз СНС“, рекао је Вучић.

Он је потом на телевизији Пинк испричао како је дошло до тога да се Николић укључи у кампању.

“Тома је био у Шумарицама. Чуо сам се са њим и Аном. Кажем му, Томо, сад ћу да те поменем ако будеш хтео, ако будете хтели да заједно идемо на два – три митинга, јер ја нећу моћи да идем на сваки скуп. Није реално. Немам довољно времена за то. Човек прихвати. Каже, подразумева се Александре, где хоћеш, како хоћеш“, рекао је Вучић.

Страх од бега бирача ка десној опозицији

Најава повратка Николића на скупове напредњака за јавност је изненађење. Не само због тога што га годинама нема нигде, већ и јер га “у игру” враћа Александар Вучић, који га је и склонио са политичке сцене.

Може се претпоставити да постоје процене да би учешћем Николића у кампањи напредњаци могли да сачувају или привуку део бирачког тела и то, наравно, оног десног.

Душан Вучићевић, професор на ФПН и истраживач у агенцији “Спринт инсајт”, каже за “Нову” да у последњих неколико година нису мерили популарност Николића у истраживањима, баш због тога што се није појављивао. Ипак, износи претпоставку зашто је одлучено да се појављује у кампањи СНС.

“Могао бих да претпоставим, пошто СНС увек припема своју кампању радећи серију истражвања, да је могуће да је Томислав Николић позитивно оцењен и то баш код оне групе људи за коју СНС процењује да је у последњих неколико месеци губи, да постоји опасност да се она од СНС одлије на неку другу страну, вероватно ка десној националној опозицији”, закључује Вучићевић.

Шта ради Николић?

Први председник Српске напредне странке на функцију председника Савета за сарадњу са Русијом и Кином постављен је 2017, након што је „одлучио“ да се не кандидује за још један председнички мандат. Део договора са Александром Вучићем очито је био и да Николић настави да живи у велелепном објекту на Дедињу.

Подсећамо, због тога је Влада променила Уредба о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије и председничку резиденцију у Ужичкој 23 одредила за боравак и репрезентативне потребе председника Савета за сарадњу са Русијом и Кином.

И не само што Николић користи једну од најлепших државних резиденција, већ се из буџета, новцем свих грађана Србије, плаћају и трошкови одржавања тог луксузног објекта. Како је раније писао Инсајдер, просечни месечни трошкови 2018. износили су приближно 400.000 динара или око 3.400 евра.

Иначе, у склопу Николићевог Савета функционише и Канцеларија за сарадњу са Русијом и Кином, а за њен рад у буџету за 2023. предвиђено је 40,4 милиона динара.

Како Николић обавља своју функцију и који су његови резултати, очито нико не контролише. Јер, иако не на папиру, за Русију и Кину и даље је главни Александар Вучић.