Прочитај ми чланак

Прешево: Шиптари граде нови споменик терористима ОВПМБ висок 16 метара!

0

 

Memorijalni-kompleks-OVPMB

Изградња меморијалног комплекса припадницима ОВПМБ настављена је код Прешева, близу Ораовачког језера. Како сазнаје РТС, споменик ће бити подигнут на приватном земљишту, а новац ће обезбедити мештани и Албанци из дијаспоре.

Радови на изградњи меморијалног комплекса осморици припадника расформиране тзв. ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе настављени су је близу Ораовачког језера изнад Прешева. Споменик ће бити подигнут на приватном земљишту, а новац ће обезбедити мештани и Албанци из дијаспоре, сазнаје РТС.

Изнад села на 3.000 квадрата биће подигнут споменик висок 16 метара, окружен зеленилом и платоом за прославе. Планирано је да груби радови буду завршени до средине маја. Мештани тврде да ће лако обезбедити 100.000 евра, колико ће споменик коштати, док се у општини Прешево ограђују од те идеје, тврдећи да нису упознати са детаљима.

„Тај споменик граде бивши припадници ОВПМБ и невладине организације. Нисам упознат са концептом споменика, па о томе не могу више да вам кажем“, наводи заменик председника општине Прешево Скендер Дестани.

Спомен-обележја погинулим терористима има на сваком кораку, не само у Прешеву већ и суседном Бујановцу. Углавном су подигнута на прометним местима, поред путева, у центрима насеља, уз школе и амбуланте. Погинули екстремисти на фотографијама су у пуној ратној опреми, а поред сваког обележја, вијори се албанска застава.

Потпредседник општине Бујановац Стојанча Арсић наводи пример откривања једног споменика припадницима ОВПМБ.

„Подигнут је споменик терористима из Призрена, где је говор држао лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслију, исичући да је ту албанска земља, где ће се вијорити албанска застава. Истог дана, Муслију је отишао у Врање где је преговарао о прекомпоновању власти“, истиче Арсић.

Сличних обележја има у Лучану, Муховцу, Брезници, Добросину. У Великом Трновцу, на локалном стадиону прошле године отворен је музеј некадашњем вођи екстремиста Ридвану Ћазимију, познатијем као командант Леши. Изложене су фотографије, лична гардероба, рукописи преговора о миру на југу Србије, оружје, али и џип у коме је Ћазими погинуо 2001. године.