Прочитај ми чланак

Премијер Хрватске долази код Дачића да би спречио приближавање Србије Русији!

0

Долазак премијера Зорана Милановића у Београд – централна тема у хрватским медијима. Аналитичари нагађају због чега је Милановић решио да „дође на ноге“ српском колеги, уместо да се са њим састане на неутралном терену.

Премијер Хрватске Зоран Милановић сутра долази у званичну посету Србији. Очекује га сусрет са српским колегом Ивицом Дачићем. 

Хрватски медији не крију изненађење што се, од промене власти у Србији, прва радна посета хрватског премијера Зорана Милановића дешава баш у Београду, а не на „неутралном терену“, како је раније најављивано. Спекулише се и о разлозима његове посете, темама о којима ће се разговарати, реакцијама…

Вратити Србију с руског пута на европски

„Хрватски је посао унутар Уније да одржава какве -такве односе односе са суседним земљама, посебно са Србијом, која из дана у дан пада под све снажнији руски утицај“, пише хрватски „Јутарњи лист“.

Исти извор наводи да „будући да се на Западу и у најсериознијим сегментима јавности расправља о обнови балканског хладног рата, потпуно је јасно да ни ЕУ, ни НАТО не желе да се Србија претвори у искључиву руску интересну сферу.“

У коментару Давора Бутковића у „Јутарњем листу“ наведено је да разговор Дачића и Милановића не може постићи никакве далекосежне учинке од обичних дневнополитичких:

– И Томислав Николић и Ивица Дачић део су оног српског политичког и јавног естаблишмента који се није разишао с Милошевићевом великосрпском идеологијом.

Фактор – ослобођени хрватски генерали

У интервјуу са министарком спољних послова Хрватске у „Вечерњем листу“ овој посети даје се на важности – из политичких, економских, добросуседских разлога. Ипак, јавност највише интересује како ће то утицати на атмосферу у Србији због ослобађајућих пресуда хрватским генералима.
Војвођански Хрвати – и задовољни и огорчени

„Слободна Далмација“ акценат ставља на реакцију хрватске мањине у Војводини која изражава и задовољство због посете, али и огорченост што су о посети сазнали од новинара.

– Наравно да је за поздравити отварање дијалога на највишем државном нивоу, јер би од тога користи требало да имају и војвођански Хрвати – изјавио је стручњак за питање положаја Хрвата у Војводини Томислав Жигманов. Он је, међутим, рекао да је о посети сазнао из медија.

– Реакције у Србији биле су жестоке у почетку, али сад смо на другим темама. Свако има право да се постави како хоће у своме ставу и мишљењу, али нема другог могућег решавања таквих случајева него кроз поштовање институција и процедура – рекла је Весна Пусић за „Вечерњак“.

Без интонирања химни и војног протокола

Портал Дневник.хр истиче да ће састанак Дачић – Милановић бити радни, а не службени.

„Аналитичари процењују да ће Милановићева посета бити радна, а не службена, како би се избегло интонирање државних химни и протокол који укључује и постројавање војске. Биће прилика за опште разговоре и успостављање дијалога“, пише Дневник.хр.

Хрватски портал Индеx.хр подсетио је на некадашње изјаве српског премијера.

„За разлику од Милановића који се досад није претерано изјашњавао о односима са Србијом, премијер Дачић често је коментарисао односе са суседима: ’Нема овде више љубави, има само интереса. Јер где је било само љубави лоше смо прошли’“, подсећа Индеx.хр.

 

(С медиа)