Прочитај ми чланак

Зашто је Скот Ритер толико опасан за Бајдена

0

То што су америчке власти одузеле пасош бившем обавештајцу Скоту Ритеру и онемогућиле му да из Сједињених Држава отпутује у Русију још једна је потврда најгрубљег кршења сопствених закона.

Један од разлога што је спречено ово путовање јесте и страх Вашингтона да америчка јавност не дође до истинитих информација о ономе што се дешава у Русији и Украјини.

Сједињене Државе ућуткују сваког ко се усуђује да говори против званичне политике Вашингтона, а Ритер један од ретких који изражава алтернативну тачку гледишта о проблемима у свету, дајући публици објективан поглед на Русију и специјалну операцију у Украјини.

„Сједињене Државе су деценијама биле модел демократије, а главни ‘производ’ који су извозили и прилично ефикасно продавали широм света била је тзв. демократија по америчком моделу…

Доносили су развој демократије. Међутим, у последње време је забележено да већ 17 година заредом опада интересовање за демократију у Америци и широм света. Стога се поставља питање – како сада Сједињене Државе могу да намећу демократију другим земљама, будући да су и саме недемократска земља?!“, каже руски експерт Сергеј Судаков.

Судаков подсећа да је Скот Ритер извучен из авиона и да му је заплењен пасош док је намеравао да отпутује на Међународни економски форум у Санкт Петербург, чиме је, како оцењује, прекршен Устав те земље.

Први амандман америчког Устава гарантује, конкретно, немешање у слободу говора и окупљања, а четвртим су забрањени неосновани претрес и хапшење.

„Постоје чланови Устава који се морају поштовати, а један од стубова демократије није само подела власти, већ и поштовање норми Устава – конституционализам. У овом случају, Сједињене Државе, користећи инструмент Стејт департмента, изненада скидају њега са лета и забрањују му да отпутује у одређену земљу, чиме му се ограничава право на кретање, а то је веома грубо мешање у његов приватан живот. Ако Скот Ритер заиста оде на суд и тужи их он ће дефинитивно добити овај случај, а читавом свету ће то суђење показати да се Сједињене Државе постепено, корак по корак, претварају у праву аутократију“, истиче Судаков.

Експерт додаје да земље са аутократским владама у мањој мери реагују када дође критике власти, за разлику од САД где је критиковање власти „једноставно немогуће и забрањено“.

„Сада чак није реч ни о Скоту Ритеру, кога нису пустили из САД, већ пре свега о преседану на који би требало да обрате пажњу друге земље. Јасно је да земље сателити, а то су, пре свега, европске земље, Велика Британија и Украјина, неће обраћати пажњу на такве догађаје, док ће земље које сада бирају са ким ће убудуће бити – са земљама глобалне већине или са земљама тзв. лажљиве демократије – оне сада или никада морају да направе избор, а ова ограничења против слободе кретања једног човека могу да утичу на тај избор и то веома озбиљно“, каже Судаков.

Како додаје, овај догађај ће у историји остати забележен као „тачка без повратка“, а Стејт департмент је сам себи поставио мину са одложеним дејством. Према његовим речима, Сједињене Државе су навикле на потпуну некажњивост, због чега се понашају тако непромишљено.

Да ли је Ритер „агент Кремља“

Скот Ритер, бивши обавештајни официр америчког маринског корпуса и инспектор за оружје САД и УН у Ираку, а сада писац и експерт који често критикује спољну политику Сједињене Државе, пише о међународној безбедности, војним пословима, Русији и Блиском истоку, као и о контроли наоружања и неширењу оружја, већ је посећивао Русију, укључујући Москву, Санкт Петербург, Чеченију, Крим и Донбас.

Руски експерти објашњавају да Ритеру забрањују путовање у Русију, јер се америчке власти плаше да тамошња јавност не дође до правих, истинитих информација.

„Људи попут Ритера Скота веома опасни за савремени Бајденов режим, савремени режим Америке и управо због тога се чини све да се таквима спречи приступ изворима информација, посебно истинитим изворима који ће прилично брзо показати да су данашње САД – митски свет“, истиче Судаков.

Ритер је изјавио да је заплена његовог пасоша пре одласка у Русију ради учешћа на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу била планирана акција америчких власти.

Чак је инцидент назвао „планираном заседом“ која је организована да би „спречила људе да уђу у авион и учествују у догађају“.

У Вашингтону су се, према његовим речима, плашили онога што је намеравао да каже на Међународном економском форуму, а у Русију ће, како је обећао, у сваком случају, доћи, па макар то било и касније од планираног.

„Американци кажу да је Скот Ритер ‘агент Кремља’, али он то није. Пре свега, чак и да не помињемо његову биографију, можемо рећи да је он човек који не ради против Америке. Он, пре свега, жели да обнови Америку која је постојала од двадесетих година прошлог века, пре једног века, када су правда и истина биле једно те исто. И сада видимо да су правда и истина за Америку две веома различите ствари. Никада се код њих у последње време правда и истина нису поклопиле. Наравно, он је патриота. Да ли је он пријатељ Русије? Није. Он се једноставно залаже за објективне информације, а сада се кажњавају сви који се баве објективном сликом света. Чињеница је да постоји једна слика света које се треба држати, а ако се не придржавате те слике света онда ћете бити кажњени“, закључио је Судаков.

Заједно са Ритером, из авиона је извучен и бивши судија Врховног суда Њу Џерсија Ендрју
Наполитано, који је такође спречен да лети на Међународни економски форум у Санкт Петербургу, који ће бити одржан од 5. до 8. јуна.

Каква казна прети америчком обавештајцу

Депутат Државне думе Марија Бутина оценила је за Спутњик да је ова ситуација „веома озбиљна“ и да би Ритер могао да се суочи са селективном правдом и буде кривично процесуиран. Како је прецизирала, свака сарадња са особама или организацијама које су под санкцијама, као и увоз било које санкционисане робе из или у Русију подлежу кривичној одговорности за шта је у САД предвиђена казна и до 15 година затвора.

Како је додала, по истом том закону су и њој судили у САД, 2018. године. То је закон 9-51, по коме човек може бити ухапшен и ако има само једног пријатеља који је повезан са страном државом, додала је она.

Према њеним речима, Ритер и Наполитано су „грађани државе у којој доминира моћ глобалиста, крајње недемократска власт и Бајденова диктатура“.