Прочитај ми чланак

Премијер Дачић: УРС и Млађан Динкић излазе из Владе или нови избори; ЛСВ уз СПС (Видео)

0

mladan-dinkic-ivica-dacic-1375139074-345975
(РТВ, Танјуг, Бета)

Председник Владе Србије Ивица Дачић предложио је данас да Влада Србије настави да функционише без Уједињених региона Србије и њиховог лидера Млађана Динкића. Динкић је рекао да је Дачић инсистирао да он и УРС напусте владу.

Дачић је позвао Српску напредну странку да наставе заједно да раде у Влади Србије без обзира што, како је навео, нису имали потпуно исте ставове о реконструкцији владе.

„Ако Српска напредна странка то не прихвати једино решење је да идемо на изборе или да се формира нека нова коалиција без Социјалистичке партије Србије. На пример, Српске напредне странке, Демократске странке или било кога“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Премијер је рекао да је Динкић тражио да буде потпредседник владе задужен за инвестиције и да преузме место министра саобраћаја, телекомуникација и информатичког друштва, као и да руководи Агенцијом за промоцију извоза.

Дачић је рекао да не прихвата тај захтев Динкића и да сматра да је најбоље да влада настави да ради без Динкића и УРС-а.

ivica-dacic-mladan-dinkic-1370295212-320355
Динкић: Дачић уплашен за позицију премијера

Динкић је рекао да је Дачић уплашен за своју позицију премијера уколико Динкић остане министар финансија и привреде.

ЛСВ поздравља предлог Дачића

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) поздравила је данас предлог премијера Ивице Дачића да Млађан Динкић више не буде министар финансија и економије.
ЛСВ је у саопштењу навела да се нада да ће „нови људи на челу тих ресора утврдити шта се све догађало са финансијама ове земље у последњих 13 година“.
„Грађани имају право да знају колико их тачно кошта Динкићево експертско управљање њиховим новцем дуже од деценије“, истиче ЛСВ.
Та странка наводи да би „одвајање Динкића од финансија ове земље и одлазак вечитог мин

 

истра у опозицију, био би сигурно корак у добром правцу за опоравак Србије и излазак из кризе“.
Председник УРС је казао да је први потпредседник владе и председник Српске напредне странке Александар Вучић био за то да УРС остане у влади.

„Дачић вас је слагао. Ово (место потпредседника владе задуженог за инвестиције) су они мени понудили“, казао је Динкић.

Председник УРС је казао да му је понуђено да буде потпредседник владе и да сам изабере ресор који ће водити, као и да функционерка УРС Сузана Грубјешић буде именована за преговарача с ЕУ након што напусти позицију потпредседнице владе.

У таквој ситуацији функционерка УРС Верица Калановић би задржала позицију министра за локалну самоуправу и регионални развој, навео је он.

Динкић је навео да је након консултација у УРС-у прихватио предлоге.

„Вучић је рекао да је ово све прихватљиво, али да само мора да се консултује са Расимом Љајићем око ресора телекомуникација (који би припао Динкићу)“, рекао је Динкић.

Према његовим речима, Дачић је „вртео главом“ када се поменуо ресор саобраћаја који сада држи Социјалистичка партија Србије.

Динкић је додао да га је Дачић назвао телефоном пред само обраћање новинарима у згради Владе Србије и казао да Љајић не прихвата издвајање његових ресора, као и да је Динкић прихватио да ти ресори остану Љајићу.

Председник УРС је додао да не жели да „буде фикус у влади“, већ да жели да ради.

„Нас су у владу звали и Дачић и Вучић. Ако не желе да наставимо сарадњу, ми ћемо бити конструктивна опозиција“, рекао је Динкић.

Према његовим речима, Дачић види Вучића као суштинског премијера, али да жели да задржи ту позицију још неко време.

На питање да ли ће бити ванредних избора, Динкић је навео да ће о томе одлучити СНС.

„Ако мислите да је Дачић ово данас рекао из излива неке храбрости, кажем да блефира, јуче је пет пута у разговорима рекао да се плаши избора“, рекао је Динкић и додао да је Дачић у преговорима казао да се у реконструкцији владе одриче потпредседника странке и министра просвете Жарка Обрадовића.

dinkic-i-ljajic
Љајић: Не остајем у Влади ако се испуне Динкићеви захтеви

Потпредседник Владе и министар за трговину и телекомуникације Расим Љајић изјавио је да не би остао у влади ако би били испуњени услови које је за реконструкцију владе поставио Динкић.

„У том случају ја бих био једини губитник реконструкције, сви остали били би намирени“, казао је Љајић за агенцију Бета.

Љајић је рекао да га је Дачић обавестио о Динкићевим предлозима да преузме поједине ресоре и додао да је Дачићу рекао да „ни дан неће остати у влади“ ако Динкићеви захтеви буду испуњени.

Расим Љајић је још казао да је Дачићу рекао да „нема љутње“ и да би наставио да подржава Владу у Скупштини, али да сигурно не би учествовао у њеном раду ако би се испунили Динкићеви захтеви.

Љајић је оценио да сада постоје две могућности – да се распишу ванредни избори или да се обаве промене у влади које је предложио премијер Дачић.

„На двема највећим странкама је сада да одреде судбину актуелне владе“, рекао је Љајић.

Српска напредна странка (СНС) ће сутра на највишим органима странке донети одлуку о предлогу Дачића да влада настави да ради без Уједињених региона Србије (УРС), изјавио је функционер напредњака Зоран Бабић.

Договор о реконструкцији владе настављен је у подне састанком лидера коалиције Дачића, Вучића и Динкића, а разговори су завршени око 13.50 у згради Владе Србије.

У зграду владе сат и по након почетка разговора ушли су функционери УРС Сузана Грубјешиц, Верица Калановић, Марко Селаковић и Мирослав Чучковић, а разлог њиховог доласка није познат.

Састанак тројице лидера почео је јуче поподне иза затворених врата, трајао је више од четири сата и завршен је договора, а није било ни званичних изјава ни саопштења о садржини разговора.