Прочитај ми чланак

ПРЕЛЕТАЧИЦА: Од радикалке преко Покрета социјалиста до Српске деснице

0

Прелазак једне одборнице у Нишкој Бањи из Покрета социјалиста у партију Српска десница, за многе аналитичаре је идеолошки невероватан потез, али није нелегалан. Тако је у овој нишкој општини на власт дошла опција која би, по природи ствари, требало да је потпуно супротна идејама Покрета социјалиста, а сам чин Сузане Стаменковић, који нико од надлежних у Нишу и даље не коментарише, представља грубо прекрајање изборне воље грађана исказане 2016. године, слажу се саговорници Н1.

Заступање једних идеја уочи избора, а кроз три године прелазак у потпуно супротни идеолошки табор, за одборницу и потпредседницу Скупштине општине Нишка Бања Сузану Стаменковић није прва, већ четврта промена „страначког дреса“ од како је, пре више од десет година – постала радикал. Потом, наводи Истиномер, и чланица Народне партије, ПУПС-а, Покрета социјалиста, а од недавно Српске деснице. Образложење за последње „прелетање“ – потрага за свежом и новом политичком идејом и снагом.

PRINTSCREEN N1

За професора Правног факултета у Нишу Славишу Ковачевића ово је само један од бројних примера који га не изненађује, јер: „Код нас се не баве политиком они који се најбоље разумеју у политику, него се тиме баве људи који то сматрају добрим видом политичке промоције“.

А и у српском политичком систему, каже, програми странака нису јасно одређени. „Што се тиче мотива, они су различити: од новца, коруптивних изазова“, наводи Ковачевић.

Из Покрета социјалиста у Српску десницу – грубо прекрајање изборне воље

Кључно је, каже професор права, то што је проневерена воља бирача. Иста је порука и из невладиног сектора.

„При томе, госпођа Стаменковић није урадила нешто што је нелегално. Јесте нелегитимно, јесте етички упитно, али није нелегално, тако да је заиста неопходна хитна промена изборног система, како до оваквих нерегуларности не би долазило“, каже Марија Маринковић из Националне коалиције за децентрализацију (НКД).

Упитно је и то, кажу у Националној коалицији за децентрализацију, што је на овај начин, мимо избора, како додаје Маринковићева, екстремистичка политичка група ушла на политичку сцену, у власт.

У власт која, према оцени једне од најгласнијих опозиционих одборничких група у Нишу – намерно диригује овакво прекомпоновање власти, наводећи управо пример одборнице из парламента Нишке Бање.

„Стиче се утисак да је Ниш део неког пилот-пројекта десничарске ренесансе и фашизације друштва која је опасна, а на коју институције у Нишу слабо реагују“, наводи Радмила Поповић из Нишке иницијативе.

„То су они људи који немају своје политичко „ја“,, који немају своје лично „ја“, немају свој лични, професионални и морални идентитет, па онда ‘играју’ како други ‘свирају'“, каже професор Ковачевић.

„Потпуно је необјашњиво да је она то урадила уз образложење да је у потрази за неком новом политичком мишљу и потпуно, изгледа, дезоријентисана прешла на супротну страну“, додаје Радмила Поповић.

На страну чији је лидер Миша Вацић, недавно, пред локалне изборе у Медвеђи, између осталог – насрнуо на представника Двери на улици и снимао штампање листића, на шта институције нису реаговале.

Како је баш у Српској десници пронашла своје ново политичко убеђење, од Сузане Стаменковић нисмо успели да сазнамо јер је одбила да за Н1 о томе говори. На позиве наше екипе није се одазвао ни лидер напредњака у Нишкој Бањи и председник ове градске општине Дејан Јовановић. Позив је игнорисао и лидер Покрета социјалиста у овом граду.