Прочитај ми чланак

Прелетачи раширили крила у Скупштини

0

skupstina-srbije-03

(Вечерње новости)

Одласком Златка Драгосављевића у клуб „Заједно за Србију“ посланичка група ДС остала је и без осмог посланика у овом сазиву, а он је постао 11. трибун који у парламенту не брани боје странке која га је делегирала.

Управо је овај летњи трансфер на скупштинској „пијаци“ поново отворио питање промене изборног закона. Љајићев СДПС у четвртак је и званично упутио свој предлог измена свим посланичким групама, а већина странака се слаже да правила нису најбоља. Сагласни су и да мандат не сме припадати партији, већ појединцу.

Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС, каже да се мора мењати изборни систем тако да посланици које народ изабере имају пун легитимитет.

– То не значи да би мандате требало вратити странкама, јер би то био корак уназад. Али, требало би размишљати о увођењу, за почетак, мешовитог, а потом и већинског система.

Заменик шефа напредњачког клуба Зоран Бабић каже да му је чудно то што примедбе износи ДС, који је творац актуелног закона:

Партије лоше изабрале

Извршни директор ЦеСИД Ђорђе Вуковић сматра да није проблем у изборном закону већ у лошој организацији странака: – Очигледно су вршили лошу селекцију и нису добро проценили људе које су стављали на изборну листу. Место у парламенту, свакако, мора да припада појединцима, јер ни у једној озбиљној земљи мандат не припада странци.

– Тиме само признају своју неспособност. СНС је спреман за доношење новог закона који ће одговарати свим странкама и спремни смо да разговарамо и о степенастом цензусу који предлаже СДПС. Али, европска тековина у којој је појединац власник мандата се не сме мењати.

Иначе, скупштинску „пијацу“ у овом сазиву отворио је Нанад Китановић који је и пре полагања заклетве нове владе прешао из клуба ДС код регионалиста. Уз њега, демократе је напустило и седам посланика који сада чине групу „Заједно за Србију“.

У групи прелетача је и Маја Гојковић која је прво, са Драганом Ђуковић, напустила УРС и формирала своју групу. Међутим, када је њена партијска другарица одлучила да се врати код регионалиста, она је прешла код напредњака. Странке, на чијим листама су изабрани, напустили су и Борислав Пелевић (СНС) и Сања Јефић Бранковић (ЛДП) који су сада самосталци.

Њима треба додати Захарија Трнавчевића (Богата Србија) и Олгицу Батић (ДХСС) који нису класични „прелетачи“. Они су напустили ЛДП и ДС са којима су њихове странке биле у коалицији.