Прочитај ми чланак

Прекинути разговори у Бриселу, вечерас наставак

0
Фото: Твитер

Фото: Твитер

Разговори делегација Београда и Приштине који се од јутрос воде у Бриселу тренутно су прекинути због обавеза високе представнице ЕУ Федерике Могерини, а биће настављени вечерас у 20.30. Могерини поподне учествује на самиту ЕУ-Кина.

Сепаратистички косовски премијер Иса Мустафа тврди да су две стране знатно приближиле ставове у вези са Заједницом српских општина.

„Направили смо приличан напредак“, рекао је Мустафа новинарима у паузи дијалога.

Он је казао да се током данашње рунде разговарало о два документа, од којих се један односи на ЗСО, а други на телекомуникације.

„Ја се надам да ћемо до краја ове рунде постићи споразум о сва четири питања која су на дневном реду“, рекао је Мустафа.

Делегације Србије и  самопроглашеногКосова, предвођење премијерима Александром Вучићем и Исом Мустафом, састале су се данас у Брислу уз посредовање Могерини.

Разговори су почели јутрос у девет, најпре билатералним суретима Могеринијеве с делегацијама Приштине и Београда. Главна тема је формирање Заједнице српских општина, о чему су претходно разговарали стручни тимови. Остале теме су енергетика, телекомуникације и мост Иабру у Косовској Митровици.

Вучић је уочи пута у Брисел рекао да на преговоре иде с добром вером и да се нада решењима.

На дневном реду данашњих разговора, којим координира високи представник ЕУ Федерика Могерини, требало би да буде формирање заједнице српских општина, телекомуникације, енергетика и статус „Парка мира“ на мосту који повезује северни и јужни део Косовске Митровице.

Висока представница Европске уније Федерика Могерини састала се данас у Бриселу с премијером Србије Александром Вучићем у оквиру наставка дијалога Приштине и Београда.

Пре састанка с Вучићем, који предводи делагацију Србије, Могеринијева се састала с косовском делегацијом.

У Бриселу су јуче завршени разговори експертских тимова у оквиру припрема за данашњу рунду дијалога.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да предстојећи разговори у Бриселу неће бити ни лаки, ни једноставни, да наша делегација на дијалог увек иде са добром вером и надом у решења, мада решења не зависе само од нас.

Премијер је рекао да не може да прогнозира исход нове рунде, али да нема дилеме да ће се борити за своју земљу и за наш народ на Косову и Метохији. „А, какав ће резултат бити, видећемо сутра… Наравно, потребни су компромиси, али то мора да разуме и друга страна“, истакао је Вучић новинарима у Руми, где је отворена фабрика компаније „ЕверРест продуцтион“.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби рекао је у интервјуу Тањугу да би Могерини, уколико данас дође до продора у дијалогу Београда и Приштине, могла да предложи отварање првог поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ.

И европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је изјавио да је „оптимиста“ и да је „уверен ће током следеће рунде бити постигнут довољан напредак да земље чланице дају зелено светло Србији за отварање првих преговарачких поглавља пре краја године“.

У кабинету високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини данас ће, као и прошле седмице, бити речи о четири крупна питања: Заједници српских општина, телекомуникацијама, енергетици и „Парку мира“ на мосту који повезује северни и јужни део Косовске Митровице.

„Али, ми идемо (у Брисел) са добром вером и надамо се решењима, али, да ће их бити не зависи увек од нас“, поручио је јуче премијер Вучић.

(Блиц)