Прочитај ми чланак

ПРЕГОВОРИ ВУЧИЋА СА ШИПТАРСКИМ ОКУПАТОРОМ: Брисел 2 на видику

0

Vučić-Mustafa-642x336
Иса Мустафа и Александар Вучић највероватније ће се наредне недеље усагласити око свих отворених питања о којима су разговарали у среду у Бриселу и тиме створити услове за потписивање такозваног Брисел 2 споразума о нормализацији односа који ће се у етапама и по темама испуњавати у наредном периоду.

– Београд пред немачку канцеларку Ангелу Меркел, која у Србију стиже 8. јула, мора да изађе са договором ако очекује отварање првих преговарачких поглавља са ЕУ. Уколико Београд буде инсистирао и опструисао договор са Косовом, поруке немачке канцеларке неће бити нимало пријатне и Србија може бити склоњена са агенде разговора о наставку европских интеграција, сазнаје Данас из дипломатских и извора блиских преговарачким тимовима.

Како наводе наши саговорници, велики степен сагласности између двојице премијера је постигнут већ у уторак, у прилог чему говори и релаксирано понашање званичника из Приштине након састанка у Бриселу, али и недоречене изјаве српског премијера да не може да говори о договореном.

„Надам се напретку, јер се ради о важним стварима, али да ли смо близу договора, не могу да се сагласим“, изјавио је јуче председник Владе Србије, коментаришући разговоре са делегацијом Приштине. Према његовим речима, разговор са Приштином је био добар, у смислу садржаја и комплексности тема. „Али не могу да кажем да смо близу договора“, рекао је Вучић, додавши да је, што се тиче Заједнице српских општина на Косову, постигнут озбиљан напредак, с тим да је договорено да се о томе не говори.

Извори Данаса кажу да се може очекивати да ће се премијери сагласити око најважније теме, формирања ЗСО, односно до формулације акционог плана за њено успостављање са јасним активностима, роковима и обавезама које две стране треба да испуне. Како нам је речено, Косово ће морати да измени законску регулативу и подзаконске акте како би ЗСО била успостављена. Како сазнајемо, технички дијалог Београда и Приштине, који претходи састанку премијера заказаном за понедељак, бића настављен вероватно за викенд.

Из дипломатских кругова се може чути да нико не верује да би премијер Србије могао да ризикује поверење Немачке и канцеларке Меркел, која према плану у Београд долази да подржи регионалну сарадњу и резултате постигнуте у протекле три године, поготово у нормализацији односа са Косовом. Искусне дипломате с којима је Данас разговарао кажу да Меркел очекује решену ситуацију везану за односе са Косовом, бар када је реч о првом бриселском споразуму.

Наши саговорници указују да и изјаве премијера Србије указују на то да је Србија спремна на следећи корак и договор са Косовом. Наиме, Вучић је после разговора у Бриселу изјавио да ће прва преговарачка поглавља о приступању Србије ЕУ бити отворена до краја године без обзира на то што у уторак у Бриселу између Београда и Приштине није постигнут конкретан договор о четири кључне теме.

„Отворићемо та поглавља. Није данас било договора. Некада ће га бити. Знате, не можете да постигнете договор само зато што неко каже да ће отворити поглавља само ако постигнемо договор. Договор можете да постигнете када нешто има смисла и када не нарушавате интересе свога народа и државе“, рекао је Вучић новинарима у Бриселу. Он је, ипак, поручио да нити може нити хоће да потпише нешто чиме би у једном дану преписао имовину коју је овај народ годинама стварао.

Николић критикује Брисел

Председник Србије Томислав Николић, како је саопштила прес-служба председника, сматра да би било јако добро да, уколико се већ нормализација односа са Приштином поставља као један од кључних услова за отварање поглавља, Брисел мало више покаже своју прокламовану статусну неутралност у преговорима између Београда и Приштине и искористи свој утицај како би убедио администрацију у Приштини да ефикасније приступи преговорима. „Велика је грешка Приштине што на преговоре у Брисел долазе у уверењу да су независна држава, јер је то уверење инвалидно, пре свега због тога што Србија никада неће признати ту такозвану ‘независност'“, рекао је председник Николић. Он је јуче примио у одвојене опроштајне посете досадашње амбасадоре Холандије Лорена Стоквиса и Савезне Републике Немачке Хајнца Вилхелма.

Извор: danas.rs