Прочитај ми чланак

Трећа Србија: Преговоре у Бриселу прогласити пропалим, питање КиМ вратити у УН

0

treca-srbija

(Нова српска политичка мисао)

Политичка организација Трећа Србија се огласила званичним ставом поводом преговора са Приштином под окриљем ЕУ, у којем се наводи да тренутна ситуација у Србији превише подсећа на март 1941. године, те да је потребно започињање најширег могућег дијалога између свих релевантних друштвених и политичких чинилаца како би се дошло до заједничког става како би ојачала унутрашња позиција српског народа.

У саопштењу су изнети и предлози по којима би Србија требала да поступи око кључних државних питања. Предложено је следеће:

1) Преговоре у Бриселу треба прогласити пропалим и захтевати да се питање Косова и Метохије врати под окриље УН, јер је очигледно да данашња Европска унија, притиснута унутрашњим проблемима нема довољно капацитета за решавање тако крупног проблема.

2) Сав дипломатски капацитет земље треба усмерити ка томе да се проблем Косова и Метохије пребаци у форму тзв. „замрзнутог конфликта“ и да се као такав остави будућим нараштајима на трајно решавање.

3) Политику Србије поставити тако да се, са једне стране свима стави до знања да ниједна власт неће званично признати независност Косова и Метохије, а са друге стране да се спречи нека нова „Олуја“ и протеривање Срба са територије Косова и Метохије.

4) Одмах прекинути са различитим третманом Срба северно и Срба јужно од Ибра и тражити модел њихове интеграције и заједничког наступања.

5) Инсистирати на људским правима Срба и других неалбанаца на Косову и Метохији, јер је илузорно преговарати о било ком другом питању, док се на некој територији људима некажњено ваде органи и тргује њима. Док се пуца бојевном муницијом на мирне демонстранте, руше цркве и гробља, дешавају етнички мотивисана убиства и још много тога што баца љагу на модерну цивилизацију.

6) Инсистирати на имовини правних и физичких лица која је у овом тренутку узурпирана и нелегално се користи од стране Албанаца, али и неких међународних корпорација. Питање имовине спада у ред елементарних људских права и ми, као народ и држава, морамо чврсто стати на становиште одбране те цивилизацијске норме.

7) Сву националну снагу ставити у службу хуманих видова борбе, где култура представља нашу највећу снагу. Одгој деце, образовни систем, писци, позориште, филм, музика, савремена индустрија забаве, друштвене мреже, креативна економија. Све ово представља могућност да се Косовски бој опет добије у духу, што је најважнији предуслов за победу на терену.

У саопштењу се још наводи да је намера Треће Србије да, уз помоћ нове генерације, смелих, вредних и савесних људи, од Србије направи најјачу и најбогатију земљу у региону.