Прочитај ми чланак

Ного јуче најавио удар на Сорошевце! Данас: 4 министра под истрагом за прање пара

0

На списку за истрагу Управе за спречавање прања новца налази се и четворо министара, у питању су најобичније провере, рекао је председник Александар Вучић током обраћања грађанима са Андрићевог венца.

Вучић је рекао да је веома важно да цивилни сектор буде јак и да постоји однос поштовања са државом, али да је веома важно и да закони важе за све и да нико не сме да буде изнад закона.

“Није реч о било чему посебном, него о најобичнијим проверама. Али увек је политика у питању. Да дигнемо дреку како смо угрожени па ћемо да добијемо нешто више пара од донатора. И то је тако 30 година”, рекао је он.

Напоменуо је како цивилни сектор “нико не дира” и да сви могу да говоре о свакој теми шта год желе.

“Нико не ради никоме ништа. Чак и Милан Антонијевић каже, страшно како ће Стефан Немања да окрене позадину сату на железничкој станици. Па шта да радимо са кнезом Михаилом?! Окренуо “Народном музеју”, са “Победником”. Јел’ морате све да мрзите у својој земљи и свом граду, као они стручњаци који су убацивали у фонтану детерџент?”, рекао је Вучић.

Негирао је сваку личну везу са Управом за спречавање новца.

“Нисам се никад ни упознао са првим човеком Управе, осим можда на неком пријему”, рекао је он.

Додао је да га је јутрос чак позвао и један министар да га пита зашто је на списку, док се на њему налазе имена чак четворо министара.

Подсећамо, Управа за спречавање прања новца при Министарству финансија направила је списак медијских радника, невладиних организација и удружења грађана, и од банака затражила увид у све њихове трансакције од 1. јануара 2019.

На том списку, називом организације или личним именом и презименом и матичним бројем, налази се 20 људи и 37 организација или удружења. У захтеву који је Управа упутила банкама, а у који је Неwсмаx Адриа имао увид, подаци се траже како би се утврдило да ли организације и појединци са списка имају везе са финансирањем тероризма или прањем новца.