Прочитај ми чланак

„Председник Вучић и његов син Данило у блиским контактима са криминалном групом“

0

Стеван Дојчиновић, уредник КРИК-а изјавио је гостујући у Дану уживо да је у рату црногорских кланова који се одвија у протеклих неколико година на територији Црне Горе и Србије извесна повезаност полиције, дела државе и криминалних структура. Он открива и да је једна навијачка група "у блиским контактима са председником Вучићем и његовом породицом".

Он је говорећи о изручењу Јована Вукотића Црној Гори, навео да је у Србији он осуђен на 15 месеци затвора, а да се у Црној Гори против њега води веома озбиљан поступак за неколико убистава.

Foto:YoutubePrintscreen/Nešto Drugačije

„Вукотића тражи и Грчка због шверца дроге, у питању је 130 килограма кокаина. Међутим, он је испоручен Србији јер га је Србија брзо затражила. Судило му се за поседовање фалсификованог пасоша, и осуђен је на 15 месеци затвора. Он је то одлежао и испоручен је Црној Гори. Оно што је ту занимљиво, је да док се налазио у затвору у Србији, Грчка је хтела да нам уступи цео његов предмет за шверцовање кокаина. Међутим, наше тужилаштво то није хтело да прихвати, што је веома чудно, јер знамо да грчка полиција добро ради свој посао“, истиче Дојчиновић.

Он напомиње да наша земља у последње време покушава све више да се докаже хапшењем криминалаца, пошто „имамо много слабе резултате у томе“.

„Црна Гора је много испред нас. У Црној Гори не само што имају случај против Вукотића, већ имају јак случај и против шефа супарничке „кавачке“ групе. На тим процесима им се суди као члановима криминалних група за најтежа кривична дела, док у Србији то није случај. Они су и њему судили само због фалсификованог пасоша. Имамо и други случај, где се неколицини чланова „шкаљарског клана“ суди за поседовање нелегалних пиштоља, тако да имамо мале случајеве“, оцењује Дојчиновић.

Додаје да је рат два црногорска клана који се води претходних неколико година изашао из уобичајеног мафијашког оквира.

„Више криминалци не убијају криминалце, већ једни другима нападају и убијају чланове породице, имамо убијане адвокате, као и невине жртве. У Црној Гори је човек убијен јер је седео сто поред мете која је требала да буде убијена. Чини се да се тај рат води до уништења. Видимо да се дешавају и убиства пред децом, тако да је рат ван икакве контроле“, напомиње Дојчиновић.

Председник Вучић и његова породица у блиским контактима са једном од група које су у овим обрачунима

Говорећи о начинима на који криминалци добијају лажна документа, он објашњава да из онога што је његова редакција сазнала приликом истраживања, криминалне групе имају веома јаке везе у полицији и државама. И у Црној Гори и у Србији.

„Није само корупција у полицији допринела да они добијају лажна документа. Имамо пример да је председник Вучић и његова породица у блиским контактима са једном од група које су у овим обрачунима. Причам о навијачкој групи „Јањичари“, која је везана за председника и његову породицу. Његов син се дружи са једним од кључних чланова те групе. Имамо и случај да приликом убистава, људи који су убијени били су у друштву полиције. На пример, када је један од чланова „кавачког клана“ убијен Даворин Балтић, он је седео са полицајком. Имамо и слике криминалаца који седе са полицијом. Ту је доста испреплетена држава и криминалци“, напомиње Дојчиновић.

Он каже да се подземље у овом тренутку потпуно поделило, и објашњава да је након хапшења „Шарићеве групе“ настао један велики слободан простор.

„То место је заузео Шкаљарски клан, који се касније поделио око дроге, и касније је тај сукоб прерастао у обрачун два клана. То се у јавности води као сукоб црногорских кланова, а у суштини је много веће од тога. Практично је цело подземље подељено. Многе велике српске криминалне групе су или на једној или на другој страни. Са стране ‘шкаљарског клана’ најзначајнији савезник је група Филипа Кораћа, а са друге стране ‘кавачки клан’ најзначајнију везу има са том хулиганском групом „Јањичари“, и преко те везе имају везе са врхом српске државе“, открива Дојчиновић.

Српска полиција неефикасна

Он је оштре изјаве председника Вучића након прекида истраге над Филипом Кораћем оценио као пример његове љутње, јер је „њима јако битно да стигну до Филипа Кораћа. Он је заиста лидер једне бруталне криминалне екипе и за похвалу је то што држава жели да се обрачуна са бар једним крилом криминала“.

„Оно што фали је да се у Србији уопште не дирају криминалци са друге стране. Чак и у полицијским акцијама се таргетира само једна страна тог сукоба, док немамо ниједног озбиљног члана „Кавачког клана“ да му се суди у Србији. Мени је тешко замисливо да тај клан није активан у Србији, па немају кога да ухапсе. То је потпуно невероватно“, наводи Дојчиновић.

Према његовим речима, главни проблем српске полиције је њена неефикасност. Он истиче да, иако су доста хапсили доста људи из тих група, немамо ниједан озбиљан случај да им се суди пред Судом за организовани криминал, већ су то углавном суђења за нелегално држање оружја.