Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: Осуђујемо Шешељев акт и по томе се разликујемо од Хрвата

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је инцидент са гажењем хрватске заставе, који је у Скупштини Србије изазвао лидер радикала, веома штетан за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је инцидент са гажењем хрватске заставе који је у Скупштини Србије током посете делегације Сабора Хрватске изазвао лидер радикала Војислав Шешељ, веома штетан за Србију и лоша порука коју шаљемо као народ.

Гостујући на Радио-телевизији Србије, Вучић је казао да осуђује свако паљење или гажење заставе Хрватске, али и било које друге суверене земље, наводећи да су то „неопростиве ствари“.

„Поставља се питање зашто се то догодило – на које ја немам одговор. Наше је да осудимо и у томе се разликујемо од хрватских званичника који, осим председнице Колинде Грабар-Китаровић, ништа нису осудили, од спаљивања застава Србије до тога да су ме називали четником током моје посете Загребу“, казао је Вучић.

Он је казао да „страшно“ жали због одлуке Андреја Пленковића да повуче посету делегације Сабора, али је и додао да је Шешељ правио инциденте у Скупштини Србије током обраћања високе представнице ЕУ Федерике Могерини а да она није напустила, ни парламент, а камоли Србију.

„Нећемо никоме са стране дозволити да угрози наше госте, али како да реагујете када су посланици у питању. Да ли смо ми лоше примили Јандроковића“, упитао је председник Србије.

По његовим речима, последице тог инцидента осетиће 186.000 Срба који данас живе у Хрватској.

„Они ће се вечерас осећати лошије, а због тога ће проћи незапажено и то што најављују да ће у Двору на Уни подићи споменик Алојзју Степинцу, правоснажно осуђеном за злочине над Србима. То ће бити бачено у засенак због наших глупости које смо овде учинили“, казао је Вучић.

Он је навео и да је Србија прећутала што у десетак градова у Хрватској улице носе име усташког министра Мила Будака и што је хрватски Сабор у закон убацио да је Србија извршила агресију на Хрватску од 1991. до 1995. године.

Коментаришући најаве митинга СРС и контра-митинга у Хртковцима 6. маја, Вучић је казао да држава неће дозволити било какво насиље.

„Урадили смо много за Хрвате у Србији, они су наши грађани и треба да се осећају безбедно и сигурно. Дали смо 600.000 евра за кућу бана Јелачића, убацићемо више Хрвата у полицију. И онда се догоди овако нешто што вам наруши углед и имиџ, али шта да радите“, казао је Вучић.

ВУЧИЋ: СРБИ НЕЋЕ 20. АПРИЛА ФОРМИРАТИ ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да представници Срба на Косову неће самостално формирати Заједницу српских општина (ЗСО) 20. априла како су раније најављивали, већ да ће сачекати три месеца како је Приштина најавила.

„Неће Срби формирати ЗСО ни сутра, ни прекосутра, чекли смо пет година, сачекаћемо и та три месеца, да не може нико да оптужи Србе да крше међународне споразуме и договоре“, рекао је Вучић за Радио телевизију Србије.

Он је нагласио и да је чврсто уверен да Приштина неће формирати ЗСО у наредна три месеца.

„Знам Албанце и њихове менторе, и више те лажи не пролазе. Они су морали да промене свој правни поредак и прописе да би их прилагодили ЗСО, али ништа нису урадили“, рекао је Вучић.

Поводом петогодишњице потписивања Бриселског споразума која се навршава сутра, Вучић је поновио да су све тачке из тог споразума испуњене, осим оне о формирању ЗСО и енергетике.

На констатацију да је Брисел похвалио Приштину у примени споразума, Вучић је одговорио – „честитам им на томе, видим како је формирана ЗСО и статут направљен“.

„То вам је то лицемерје, увек морају обе стране да буду криве, нећу да прихватим то лицемерје“, поручио је Вучић.

ВУЧИЋ: ЈАВНИ ДУГ ДО КРАЈА ГОДИНЕ МАЊИ ОД 52 ОДСТО БДП

Србија је највећи напредак остварила у области економије, што је констатовано и у извештају ЕК, и то мора да похвали свако, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће до краја године јавни дуг бити мањи од 52 одсто БДП.

„Највећи напредак је на пољу економије. Када сам постао председник владе плате у Србији су биле 340 евра, а данас просечне плате већ су 425 евра. Пре краја године биће између 480 и 500 евра“, рекао је Вучић на РТС.

Буџет Србије, каже, и даље бележи суфицит и то трећу годину заредом.

„Никада то Србија није имала, сада трећу годину за редом имаће суфицит“, навео је Вучић.

Србији, истиче, више нису потреби никакви велики кредити, а пре краја године превремено ћемо отплатити још 700 милиона долара кредита.

„Смањујемо и даље јавни дуг. Када сам постао председник владе јавни дуг је био 77 одсто БДП, данас је 57, биће мањи од 52 одсто до краја године. Тиме остављамо нашој деци за будућност много боља времена. То су за нас кључна питања“, истиче Вучић.

Истовремено је у Србији, како је рекао, за неколико година изграђено аутопутева које нисмо изградили у претходних 70 година.

Набрајајући планове на изградњи путева, Вучић је навео Источни крак Коридора 10, од Ниша ка Пироту и Димитровграду, и Јужни крак од Лесковца до Врања и до границе са Македонијом.

Гради се, каже, и аутопут Београд-Чачак-Пожега који нико није ни сањао да ће бити изграђен, а следи завршавање договора за Моравски коридор, као и рад на путевима Београд-Зрењанин, Зрењанин-Нови Сад, потом Рума-Шабац, Шабац-Лозница…

„О пругама да не говорим. Очекујем наредних дана потписивање коначно уговора (за пругу) Београд-Будимпешта и да се крене у тај велики посао. То су ствари које иду добро“, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ: АКО НИШЛИЈЕ НЕ ЖЕЛЕ УЛАГАЊЕ У АЕРОДРОМ, УЛАГАЋЕМО ГДЕ НАС ГРАЂАНИ ХОЋЕ

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће посетити Ниш 25. априла и додао да уколико становници тог града не желе да држава улаже у аеродром „Константин Велики“, да ће улагања бити преусмерена на аеродром Морава или Поникве, односно како је рекао, „где људи хоће своју Србију“.

Вучић је за Радио-телевизију Србије рекао да је током његовог премијерског мандата и сада када обавља функцију председника државе, Ниш добио најмодернији клинички центар „новцем свих грађана Србије“, као и да добија ауто-пут до Софије.

„Мислим да смо урадили огроман посао за Ниш који је добио шест нових фабрика, 25. априла отварам нови погон ‘Леонија’. Неки су фабрике затварали и све рушили а неко је почео све да зида и гради као што никада није било и на то сам веома поносан“, рекао је председник Србије.

Он је навео да је протест групе грађана који се противе да држава преузме нишки ареодром, „најтупавији“ протест који је видео јер како је рекао, нешто из државне својине прелази у државну својину.

„Ако грађани то не желе, нема проблема, улагаћемо у Мораву, Поникве, тамо где нас људи хоће, где хоће своју Србију. Ништа нећемо на силу да радимо, нико пендрек није подигао али грађани морају да преузму одговорност, казао је Вучић.

Представници Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“ најавили су раније данас да ће нови протест организовати 25. априла када председник Србије Александар Вучић буде посетио Ниш поводом отварања другог погона компаније „Леони“.

Члан Иницијативе и председник Управног одбора Националне коалиције за децентрализацију Младен Јовановић рекао је да ће скуп почети у 18 часова на месту које ће бити накнадно одређено.

„Место протеста биће одређено након што будемо сазнали где ће се тога дана налазити присталице Александра Вучића јер не желимо било какве инциденте“, рекао је Јовановић на конференцији за новинаре у Нишу.

ВУЧИЋ:ПРЕДНОСТ РЕФОРМИ У ЕУ УОДНОСУ НА ЊЕНО ПРОШИРЕЊЕ ЈЕ ЊЕНА УНУТРАШЊА СТВАР, МИ РАДИМО

Изјаву француског председника Емануела Макрона о предности реформи у Унији у односу на њено проширење тумачим као унутрашњу ствар Европске уније, изјавио је данас председник Србије Александра Вучић и истакао да су за Србију важне реформе које она спроводи, а не то да коментарише једну или другу реченицу европских званичника.

Вучић је за РТС, упитан о изјави француског председника, рекао да Макрон има своју политику, да је Француска друга земља по значају у ЕУ, те да од Француске очекује подршку на европском путу Србије.

„Ускоро ћу разговарати са Макроном. Очекујем да став буде подршка европском путу Србије“, каже Вучић и додаје да за Србију од кометарисања изјава европских политичара много важније колико ће отворити нових фабрика, мостова, пруга, путева…

Суштина је то што ми радимо у Србији, каже Вучић, а од тога, додаје, да ли ће неко у ЕУ да каже једну или другу реченицу и то да ће Србија за пет или десет година ући у ЕУ важније је да живимо боље и земљу мењамо.

Истакао је да су за Србију кључна питања из области економије, а не коментарисање сваке изјаве европских политичар, те подвукао да је за нас важно да чувамо мир и стабилност.