Прочитај ми чланак

Председник Србије или вођа навијача

0

И када прича о спорту Вучић заправо прича само о себи. Тако је, на последњој конференцији за медије коментаришуци увреде које на његов рачун долазе са трибина, Вучић увредио све оне који се спортом баве и који спорт воле у Србији.

Изјавом како Звезда и Партизан не би играли Европу да нема њега. односно њих, Вучић је увредио све играче Партизана и Звезде који се на терену боре да би играли за своје клубове, свој град и Србију.

Речима како људима из два највећа клуба никада није доста милиона, Вучић је потврдио да су председници и директори наша два највећа клуба, које је лично поставио, неспособни да обезбеде нормално функционисање клубова. То што их и даље тамо држи увреда је за све поштене спортске раднике које по Србији локалне страначке кабадахије терају да подрже СНС, како би им дали неку сићу из буџета.

Када председник државе позива да они који данас воде Партизан кажу колико им је он дао наших пара, уз тврдњу да им је обезбедио четири петине буџета, Вучић заборавља да каже да наше највеће клубове воде људи који његове фотографије држе по својим канцеларијама и да је управо то критеријум за доделу новца уз обавезну „куповину“ подршке њему и његовој странци која укључује „употребу“ хулигана са трибина у нападима, малтретирању и уцењивању људи којим координирају страначки функционери. Све ово је увреда за генерације који су од Партизана направили клуб који је познат свуда у Европи.

Када Вучић говори да га не интересује шта му вичу са трибина све док тамо „нема дроге и криминала“, он осим што лаже, вређа интелигенцију свих родитеља који са разлогом страхују када им деца иду на утакмице јер су трибине претворене у регрутне центре криминалних група чија снага зависи од квалитета њихових веза са представницима овог режима.

Да подсетим, само пре неколико месеци на стадиону ФК Партизан, тачније на простору где је био ресторан „пронађен“ је бункер који је служио као база за криминалне активности клана Веље Невоље за који Вучић и његов министар полиције Вулин, као и сви провладини медији тврде да нису само препродавали дрогу, већ су убијали и мучили људе и припремали атентат на председника Србије.

У спорту се најбоље огледа атмосфера друштва у коме зивимо. Вербална агресија, насиље и поделе међу људима доминирају у јавној сфери, па не чуди што ниједна важна утакмица не може да прође без неспортских сцена и невероватних тензија.

Шта ће се тек дешавати када се публика врати на трибине у пуном капацитету, не могу ни да претпоставим, али знам да талентована деца све раније одлазе у иностранство, док српски спорт постаје сигурна кућа за оне који немају могућности или среће да свој таленат прикажу у земљама у којима постоји јасан систем финансирања спорта који не зависи од политике и воље једног човека који се грађанима све чешце обраћа у маниру вођа навијача са шипке.

Да ли ће Вучић испразнити Србију као што су хулигани „ослободили“ трибине од пристојних људи, само од нас зависи. У тој утакмици свако има право избора и свако има своју улогу. Када судија одсвира крај, неће бити места за кајање јер играмо за опстанак Србије.