Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: „Јасно је, проблем за ЕУ је наш однос са Русијом“

0

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да су европски парламентарци забринути због односа Србије с Русијом.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да су европски парламентарци забринути због односа Србије с Русијом.

Он се у Београду састао с делегацијом Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије.

„Види се да парламентарци не припадају политичким партијама, већ државама из којих су дошли, тако и дискутују, али се види да су забринути за развој односе са Руском Федерацијом, пошто не знају до када ће трајати европски фондови који помажу губитке ЕУ због не сарадње са Руском Федерацијом“, рекао је Николић новинарима у Ћуприји, где је присустовао почетку бербе у виногадима „Рубина“ у Добричеву.

„Дакле, оно што ће бити нама велика препрека и проблем у финиширању преговора са ЕУ, већ сада се кристалише јасно су односи са Руском Федерацијом, а то је питање које ће доћи на дневни ред“, рекао је Николић.

Он је навео да је састанак трајао сат дуже него што је планирано, јер је било „доста парламентараца из различитих држава и свако је имао своју тачку гледишта, свако своја питања, своје коментаре“.

„Трудио сам се да сваком од њих потпуно одговорим и објасним оно што не зна или због чега се пре нису довољно интересовали“, рекао је Николић.

„Могу да вам дам охрабрење да је Кукан (Едвард Кукан, посланик ЕП који је предводио делегацију) рекао да ћемо ми сигурно до краја ове године отворити још нека поглавља и то је добро, а са друге стране нека питање концентрисала су се на наше односе са Руском Федерацијом, на наше односе са Републиком Српском (РС), на референдум у РС, на наше односе по питању Косова и Метохије“, рекао је Николић.

Напомињући да је састанак био користан, председник Србије је казао да су се парламентарци „захвалили на исцрпности информација и на истинитости“.

„Тако да сада њих 11 колико их је било, боље познају ситуацију на Балкану и однос Србије са другим државама, а ишли смо тако далеко да смо размотрили односе са даљним и ближим комсијама, наше односе с Кином, улогу САД, ЕУ и Русије“, објаснио је Николић.