Прочитај ми чланак

Председник Николић: Дачићу, смените Ђиласа

0

Председник Србије Томислав Николић противи се расписивању ванредних парламентарних избора, али инсистира на промени власти у Београду и на смени градоначелника Драгана Ђиласа, сазнаје “Блиц” од извора блиских кабинету председника.

Наши саговорници наводе да је председник Николић од премијера Ивице Дачића и првог потпредседника Александра Вучића затражио примирје и смиривање страсти у владајућој коалицији после сазнања да се први човек Владе Србије састајао са Родољубом Радуловић, званим Миша Банана, који је блиски сарадник нарко-клана Дарка Шарића. Николић се, тврде изворе “Блица”, залаже за што дужи опстанак ове владе из неколико разлога.

– Први је што би избори пролонгирали добијање датума за почетак преговора са ЕУ и готово укочили наставак европских интеграција. Други разлог је тај што би после евентуалног пада Дачићеве владе и све извеснијих избора на Косову Брисел преговоре између Београда и Приштине могао да пребаци на председнички ниво.

Николић би да избегне да има главну улогу у решавању косовског проблема из страха од негативних последица по његов рејтинг, али и због могућег урушавања позиције на којој се налази. Председник је већ сведок да је Дачић на удару због резултата дијалога који премијер води с косовским колегом Хашимом Тачијем – наводи наш саговорник.

Он додаје и да председник Николић не жели ванредне изборе из још једног, крајње практичног разлога. Николић неће изборе из бојазни да у Влади после тих избора не би било кадрова који су блиски управо председнику државе.

На крају, председник Србије је лидерима СНС и СПС поручио и да је након свега што се десило Дачићу у афери о контактима с криминалним групама, сада прави тренутак да се прекомпоновањем снага или изазивањем ванредних избора у Београду смени градоначелник Ђилас. Исти избор наводи да Николић жели смену градоначелника Ђиласа, јер верује да ће се он договорити са лидером СНС Александром Вучићем о формирању нове коалиционе већине.

(Блиц, фото: Весна Анђић)