Прочитај ми чланак

Председниче, који од ова два пута сте говорили истину? (ВИДЕО)

0

"И немојте да бринете за мене, молим вас, јер знам да никад нисте ни бринули. И кажите људима да то није од бриге, него од жеље да политички будем изолован како би корона успела да победи", рекао је председник Србије Александар Вучић новинарима, када су га након сазнања да му је син позитиван на Цовид-19, упитали да ли је био у контакту са њим и да ли ће ићи у изолацију. Иако је тврдио да није имао ризичан контакт, Вучић је демантовао себе.

– Видео сам сина и волим га бескрајно и нећу због тога да вам се правдам, али сам га видео и био на значајној удаљености од њега – рекао је председник Србије 10. априла, а онда је у Нишу, у свити од десетина сарадника, новинара, делио респираторе.

Велика се тада прашина подигла око тога, па је председник питања око његове изолације пребацио на политички терен.

– Разговарао сам са Гораном Стевановићем (директор Инфективне клинике) истог секунда када је мој син примљен, говорио о свим контактима. И ако могу само да вас замолим да ме пустите, а рекох вам – реч нећу рећи док, надам се, Данило то не победи, и нећу вас тиме замарати, и нико у мом раду то неће приметити ни осетити – само ме пустите да сам бринем своје бриге. Оних који брину лажне бриге сам искрено сит. И немојте да бринете за мене, молим вас, јер знам да никад нисте ни бринули. И кажите људима да то није од бриге, него од жеље да политички будем изолован како би корона успела да победи. Корона у Србији никога неће да победи, чак ни мене – објашњење је које је нацији упутио Вучић.

Ипак, Александар Вучић је гостујући на РТС 29. априла, изјавио да је, ипак био у блиском контакту, а не на „значајној удаљености“ како је то навео први пут.

– И оне ноћи када сам сина водио у болницу, рукавице, маске… У то време када он има температуру, сатурацију снижену и нешто висок притисак, па сам баш био уплашен, онда схватите само да… Пожелео сам да мене нема, или да одем тамо, само да са њим буде све у реду – рекао је председник Србије.

Доктор Предраг Кон је, на тадашње питање новинара да ли је председниково понашање у складу са њиховим препорукама, рекао: „Јасно је шта ми саветујемо све време. У овој конкретној ситуацији, ја лично немам информацију да је Александар Вучић био у било каквом ризичном контакту, налази се у истој ситуацији као и сви остали. Шта ја о томе мислим задржаћу за себе, пошто постоји политизација питања, покушавам да се извучем, не зато што се плашим, већ што мислим да је јако важно да се узајамно слушамо са аспекта спречавања ширења вируса и сузбијања пандемије“.

То је тада деловало као доста неодређено и непотпуно објашњење, а сада се можда и назире одговор због чега.