Прочитај ми чланак

„Предајом КиМ у Охриду, Вучић до краја окренуо леђа Русији, санкције крајем 2023.“

0

Према речима Драгомира Анђелковића, политичког аналитичара, у мери у којој је окренуо леђа одбрани Косова, Вучић је то учинио и са Русијом.

– Али обе ствари су прихваћене са одложеним роком реализације, како би могао да пропагандно обради не само генерално јавност Србије, већ и своје бирачко тело. Вучић је очито прихватио западни план о фактичком признању Косова, само што га није потписао, што ће неко у његово име учинити онда кад процени да је одрадио све што је потребно да умањи ризик по своју власт – сматра он.

Foto: Youtube

Онда ће на ред доћи, напомиње – и финализација руске приче.

Санкције Русији долазе на ред крајем 2023. године.

– Вучић зна да око Косова може да вара бираче и да им тврди да зато што не даје де јуре признаје које се и тако од Србије не тражи, он није признао Косово, упркос томе што ће се Србија у духу Ишингеровог плана према њему односити као да је држава. Опет, код Русије је све на нескривен начин црно-бело. И најмањи пакет санкција представља санкције. И Москва ће то јасно рећи, што ће Вучићу смањити маневарски простор – истиче Анђелковић.

Зато реализација санкција Русији долази на ред тек после заокруживања фактичког признања Косова, додаје, те ће, ако ту Вучић обави домаћи задатак, бити актуелне највероватније крајем 2023.

– Вероватно је председник СНС-а за то добио и сагласност прагматичног Вашингтона, коме је примарно битно да пре окончања сукоба у Украјини, по себе повољно, реши косовско питање. Друга ствар је да ли ће Кремљ све то равнодушно посматрати јер му је битно што сада није под ударом, или ће јасно ставити грађанима Србије да се противи ономе што ради официјелни Београд. То би имало утицаја и на мобилисање опозиционог национално настројеног дела јавности, али и на озбиљно круњене Вучићевог бирачког тела – каже саговорник Данаса.

Али ако Русија намерава да реагује, напомиње, сада то мора да учини у вези са Косовом и Метохијом, а не када буде суочена са увођењем санкција.

– У противном и значајан део национално и проруски оријентисаних грађана Србије, неће имати више разлога да се опиру санкцијама Русији. Напросто, поћи ће од тога да ако Москва није осудила садашњи режим због одрицања од Косова јер сматра да Руси не могу да буду већи Срби од Срба, зашто би онда Срби после тога били забринути због дистанцирања од Русије? – закључује Драгомир Анђелковић.