Прочитај ми чланак

Правосуђу прети потпуна блокада: Адвокати не раде данас и сутра

0

Адвокати данас и сутра неће радити како би још једном у јавности исказали своје противљење и незадовољство због новог става Врховног касационог суда у вези са трошковима обраде кредита. Шта грађани неће моћи да обаве, а шта заузврат могу да добије, да ли ће овај штрајк преокренути ситуацију или у наредним месецима можемо да очекујемо паралисану правну државу, као што је то били 2014. године - о овој теми говорио је адвокат Душан Митић.

Према његовим речима, рочишта која су заказана за данас и сутра, ће се у највећој мери одлагати.

“Грађани треба да знају да ова протесна обустава рада представља наставак онога што смо имали летос. Један дан протесне обуставе рада је био у јулу, а ово је наставак свега тога. Цела прича вуче корене још од јуна, кад се први пут јавио проблем баш везан за тужбе у поступцима за трошкове обраде кредита, у виду покушаја измене Закона о парничном поступку. Затим смо имали ситуацију да су покушали у Скупштини, аутентичним тумачењем одредаба закона, да измене њихов смисао. Све се то радило са циљем проналажења неког брзог решења за те спорове”, објашњава он и додаје да је сад Врховни касациони суд променио усаглашену судску праксу:

“То се чини у ситуацији кад је донето више од 30 хиљада пресуда у корист грађана. То је изазвало ситуацију која је нека врста преседана у нашем правосуђу. То је разлог зашто се ова протесна обустава рада и уводи”, сматра он и додаје да, у случају да се не догоде важније промене, није искључена и радикализација протеста.

„За 06. новембар је заказана конференција адвоката Србије. То је вид непосредног изјашњавања адвоката о најзначајнијим темама за адвокатуру. Уколико до тог датума не буде никаквих помака, тај протест ће се вероватно радикализовати у виду протесне обуставе која би трајала дуже време“, наводи он.