Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ: 2016: Правним тимом напредњака на правни тим опозиције

0

slika-571fbfa2dd0d8

Joш ће се видети ко је заиста ушао у парламент, јер је Српска напредна странка затражила увид у сав бирачки материјал, рекао је лидер те странке Александар Вучић. Иако је премијер одговарао на питање новинара приликом обиласка фабрике муниције у Пожеги, његова порука је била упућена опозиционарима, поготово онима који су једва прескочили цензус, поводом њихових сумњи у регуларност изборних резултата.

Они који имају осам пута мање гласова спрдају се с народом. Има у овој земљи да се поштује народна воља, с тим се не смеју играти
Напредњаци су одмах саопштили да су формирали сопствени правни тим који ће, осим оног што је најавио Вучић, од Републичке изборне комисије (РИК) захтевати и – поновно бројање гласова.

У међувремену, из РИК-а најављују да ће свима омогућити увид у материјал – за шта заинтересоване стране, по процедури, имају рок до 29. априла у поноћ – али и да ће сви који то желе гласове морати да броје сами.

Тиме је настављен својеврсни изборни политички маратон започет недељном ноћном посетом опозиционих лидера РИК-у. У тај ватромет узајамних оптужби власти и опозиције, укључила се и трећа страна предвођена лидером радикала Војиславом Шешељом, који оптужује РИК да ради по налогу страних амбасада.

Да ће напредњаци захтевати увид у документацију, могло се наслутити у понедељак увече, кад је Вучић после седнице Председништва СНС-а рекао да су се у недељу „под окриљем ноћи” дешавале „чудне ствари” у вези с преласком цензуса опозиције. Повезавши то са посетом челника коалиција око Демократске странке, Демократске странке Србије и Двери, „Савеза за бољу Србију” и Покрета „Доста је било” РИК-у, он је истакао да није јасно како су неке странке преко ноћи прескочиле цензус и обориле резултат СНС-а.

Поменуте четири опозиционе опције претходно су најавиле да ће формирати свој правни тим, који ће увидом у бирачку документацију утврдити да ли је било „фантомских гласова”. Вучић им је после страначког председништва замерио то што, како је казао, нису уложили ниједан приговор на изборне неправилности, за шта је рок истекао у 20 часова, оптуживши их притисак на комисију.

Све те наводе касније је у току дана поновио и председник РИК-а Дејан Ђурђевић, безмало дословно цитирајући још један премијеров исказ – да су једина два приговора на изборне нерегуларности стигла од представника листе око СНС-а. То је демантовала Нова странка (коалициони партнер ДС-а), тврдећи да је поднела три приговора. Ипак, демократе, које су у изборној ноћи исказале највише сумње у изборну крађу, нису демантовале ни Ђурђевића ни Вучића.

„Замислите да сам ја упао у неку комисију и одједном промењени резултати, све како су они хтели”, рекао је Вучић у Пожеги, преноси Танјуг. Он је потом додао: „Они који имају осам пута мање гласова спрдају се с народом. Има у овој земљи да се поштује народна воља, с тим се не смеју играти.” Након тога из опозиције су уследиле оцене да се управо он игра изборном вољом.

Штавише, ДС је посаветовао премијера да „уместо што саставља страначки правни тим и глуми изненађеност, преузме одговорност за пропусте институција државе којом сам влада и ухапси одговорне или сам себе”.

„Шта је радио Небојша Стефановић и његова полиција, којом је застрашивао грађане пре избора, и шта је радио члан Главног одбора СНС-а, а уједно председник РИК-а у оставци Дејан Ђурђевић”, питао је ДС, а пренео Фонет.

„Прозвани” Ђурђевић није им одговорио, али јесте његов заменик Миладин Ковачевић. Он је, како преносе агенције, изјавио да није званично упознат са захтевом СНС-а, али да је поновно бројање гласова могуће по утврђеној процедури.

„Чим дође захтев, даћемо одговор на њега. Контролу и увид у материјал може да добије било ко, али не треба очекивати да ће РИК евентуално поново бројати гласове јер је то технички неизводљиво. РИК не може самог себе да контролише, нити РИК-у као органу има ко да нареди да то учини. То би могла само Скупштина Србије. Свако ко то жели може сам да преброји гласове. То је у кутијама и врећама, па нека броји”, рекао је он.

Захтев за увид у те вреће, бирачки материјал и записнике, опозиција је поднела у понедељак ујутру, подсећа Бошко Обрадовић, лидер Двери, који каже да „ствар није у поновном бројању гласова већ у регуларности избора”.

„Ако садржај у врећама одговара записницима, а записници резултатима РИК-а, онда можемо да кажемо да су избори регуларни и нема потребе за поновним бројањем. А ако не одговара, онда је опет узалудно да их поново бројите кад су избори нерегуларни и имате ’мртве душе’ које су гласале или накнадно убачене листиће”, рекао је он за наш лист.

Оптужујући Вучића и СНС да су „још у изборној ноћи глумили РИК и пресуђивали коме резултат може да се мења, а коме не”, Санда Рашковић Ивић, председница ДСС-а, сматра да напредњаци, ако нису задовољни резултатима, треба да стегну петљу, пониште ове изборе и организују нове.

Позивајући „владајуће странке да прекину кампању оптуживања опозиције за изборне нерегуларности”, из „Савеза за бољу Србију” су одбацили тврдње о притиску на РИК јер су се у недељу увече „представници странака састали са представницима својих листа у РИК-у како би сазнали зашто комисија неуобичајено дуго не објављује службене резултате”.

Ова коалиција нагласила је и да „нема ништа против било ког захтева за увид у изборни материјал, поднела тај захтев СНС или било која друга странка”.

Огласио се и Покрет „Доста је било”, поновно изразивши сумњу у регуларност избора и оценивши Вучићеве иступе као „скандалозне”.

„Сматрамо да је бројање гласова обављено нерегуларно и зато проверавамо све. Скандалозно је обраћање Вучића новинарима, у коме је омаловажавао опозиционе лидере, оптужујући их за крађу избора, коју је сам припремао. Инсистирамо да РИК и ПИК што пре заврше бројање гласова и омогуће нам да преконтролишемо комплетан изборни материјал”, напомињу у овом покрету.

Оптужбе на рачун РИК-а изнео је у изјави „Политици” и Војислав Шешељ, лидер радикала, али уз тврдњу да комисија „по налогу западних амбасада вештачки покушава да у скупштину убаци коалицију коалицију Чедомира Јовановића, Бориса Тадића и Ненада Чанка, као и савез Двери–ДСС”.

„То је скандалозно јер они нису прешли цензус, а сад РИК прави разне пируете и циркуске вратоломије не би ли их прогласила парламентарним странкама. Накнадно се проглашавају ништавним избори на појединим изборним местима или се игноришу њихови резултати ако то иде у прилог да се вештачки набаци цензус овим двема коалицијама”, изричит је Шешељ.

Сличну тврдњу изнео је и Мирослав Паровић, који је с Владаном Глишићем предводио листу „У инат – сложно за Србију – Народни савез”, која није прошла цензус. Он је америчку амбасаду оптужио за „политички инжењеринг и формирање новог ДОС-а с мисијом да у Србији направи ’македонско пролеће’”.

Извор: Политика