Прочитај ми чланак

Прeшево: Албанци траже нову покрајину!

0

skupstina preseva(Б92)

Албанци са југа Србије ће из Прешева упутити захтев Влади у Београду, да се по узору на север Косова, у Србији формира заједница албанских општина.

Данас се одржава седница скупштине свих албанских одборника из скупштина општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, на југу Србије. Они ће на овај начин остати доследни свом ранијем политичком ставу по коме, у политичко-институционалном смислу, треба да имају најмање онолико колико имају Срби на северу Косова.

Одлука о томе биће донета данас у Прешеву на највишем нивоу – Скупштини одборника Албанаца Прешевске долине, како гласи пуно име овог највишег политичког тела Албанца. 

Седница овог тела, које чине 74 одборника Албанца у скупштинама Бујановца, Прешева и Медвеђе, најављена је јуче изненада, али до овог тренутка нико званично није потврдио основну тему расправе. 

Рагми Мустафа, председник општине и лидер Демократске партије Албанаца, најјаче политичке партије у Прешеву, одбио је синоћ да каже разлоге због којих је седница сазвана тако хитно. 

„Ми ћемо на тој седници одборнициима понудити један документ, који ће бити наша платформа у предстојећим договорима Београда и Албанаца Прешевске долине“, кратко је рекао Мустафа. 

На исто питање слично је одговорио и Скендер Дестани лидер Демократске уније Долине, рекавши да ће овим документом Албанци одговорити на понуду службеног Београда о нормализацији односа, која им је пре десетак дана достављена посредством Координационог тела за ове три општине. 

Подсетимо да је 25. фебруара у бујановачкој канцеларији Мисије ОЕБС, започео дијалог Зорана Станковића, председника Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу са лидерима политичких партија Албанаца југа Србије. 

У том дијалогу албанска страна је Београду и релевантним медјународним субјектима упутила писмо у коме су сви проблеми ове националне заједнице формулисани у осам захтева. 

Албанци југа Србије сматрају да ће те проблеме убудуће брже решавати једно тело које треба да буде копија Заједнице српских општина на северу Косова.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић каже да су Албанци на југу Србије пуноправни грађани ове земље и да се мора престати са повлачењем паралела са севером Косова.