Прочитај ми чланак

ПОЗИВ РУСИЈИ да именује свог представника за Западни Балкан

0

Србија и РС заједно треба да замоле Русију да именује свог представника за Западни Балкан у циљу праведног и дуготрајног рјешења проблема на Балкану

Покрет „Избор је наш“ сматра, да би дошло до праведнијег приступа рјешавању проблема на Балкану, у тај процес доласка до рјешења, поред већ укључене ЕУ и већ именованог специјалног изасланика САД за Западни Балкан, треба укључити и специјалног представника Русије.

Ilustracija: Freeimages.com

Русија се залаже за поштовање међународног права. И поред братског односа према српском народу има уравнотежено сагледавање интереса свих народа на Балкану. Док именовање специјалног изасланика САД за Западни Балкан Метјуа Палмера представља наставак пристрасне политике САД изражене кроз агресију 1995. и 1999. над српским народом која је пресудно утицала на рат у БиХ и створила околности за проглашење тзв. државе Република Косово и жеље да се што прије постигне њихов циљ – признавање Косова од стране Србије и централизација БиХ уз слабљење Републике Српске и потчињавање српског народа.

Да се та политика наставља, доказ су и најновије изјаве специјалног изасланика Палмера дате у интервјуу за љубљански лист Дело. Каже он „Наша визија Западног Балкана је да све земље буду грађанске (изборни принцип, један човјек један глас)… У БиХ то би побољшало осјећај за национални државни идентитет“. Изборни систем један човјек један глас руши Анекс IV Дејтонског споразума у којем су Република Српска политички ентитет српског народа а Бошњачко-хрватска федерација политички ентитет Бошњака и Хрвата, док су сва три народа (Бошњаци, Срби и Хрвати) равноправни – конститутивни у заједничким институцијама Дејтонске БиХ (Одлука Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа и у РС и у БХ Федерацији је правно проблематична, легално донесена али не и легитимна. Донијели су је судије странци уз подршку судија Бошњака, док су судије Срба и Хрвата били против).

Занимљиво је да англосаксонци нису подржавали принцип један човјек један глас у Југославији па ни сада гдје су год Срби у већини, док се сад залажу за тај принцип, рецимо у Хрватској из које је протјерано скоро 700 хиљада Срба а у њој сада живи преко 95% Хрвата, као и у БиХ гдје су сада већина Бошњаци. А посебно је опасна његова изјава „У БиХ то би побољшало осјећај за национални, државни идентитет“. То је покушај стварања вјештачког БХ идентитета који може изазвати сукобе на овим просторима, а унапријед је осуђен на неуспјех. Па у БиХ су странци наметнули и грб и химну (музика подсјећа на уводну пјесму филма Животињска кућа), а то су темељни симболи сваког идентитета, да не говоримо даље.

Због свега наведеног сматрамо да заједно Србија и Српска требају да замоле Русију да именује свог представника за Западни Балкан у циљу доласка да праведног и дуготрајног рјешења проблема на Балкану.

Бања Лука, 5. 9. 2019.
Дане Чанковић, предсједник Покрета