Прочитај ми чланак

ПОТВРЂУЈЕ ИЗДАЈУ „Испунићемо обавезе, није важна запета или тачка“

0

Апсолутно сам сигуран да можемо да направимо велике резултате са нашим америчким пријатељима, ово је велики дан за Србију. Захвалан сам Трампу, Гренелу и осталима. Неко је пре неколико дана рекао: "Време је да бринемо за народ, а не о томе да ли ћемо да нађемо запету, тачку или нешто друго на папирима". Ова економска сарадња је добра за народ, како за српски, тако и за албански - рекао је председник Србије Александар Вучић након састанка са специјалним изаслаником САД за односе Београда и Приштине Ричардом Гренелом и отварања Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду.

– За нас је ово важан дан. Нећете веровали, своје трговинске обавезе смо са САД решили пре скоро 140 година, дакле 1881. године. Желим посебно да се захвалим председнику Доналду Трампу који је имао довољно разумевања и који је желео да саслуша нас које нису многи желели да чују и који је желео да покаже поштовање и за наш српски народ и за грађане Србије. Разговори у Вашингтону нису били лаки, али смо поштовали све што је договорено и своје обавезе и споразуме ћемо да испуњавамо. Данашњи дан је значајан. Сви су говорили да то што је рађено у Вашингтону, рађено је због председничке кампање Доналда Трампа. Многи угледни Американци су овде и ово неће бити преношено на америчким ТВ, што значи да није због председничких избора – рекао је Вучић.

 

Он је додао да је идеја да се развијају економске односи са партнерима на западном Балкану.

– Желимо да имамо слободу протока робе, капитала, људи и услуга и да ће то променити животе људи. Помагаћемо и запосленим људима и онима који нису запослени. Доласком Међународне развојне финансијске агенције (ДФЦ) у Београд, доказ је да има будућности и то су одлични сигнали и симболи за овај регион. Потребно нам је повезивање и заједничко тржиште, зато су нам ове идеје важне. Поносни смо што се отвара ова канцеларија у Београду. Ова канцеларија имаће сву подршку Републике Србије – истакао је.

Преко сарадње са ДФЦ-ом, каже Вучић, постављени су темељи у трговинским односима.

Ово је једно од средстава спољно политичког америчког деловања, хвала им што показују интересовање за Србију. Градићемо путеве, пруге, знате да Американци на различите начине учествују у финансирању пројеката, радићемо још више како бисмо се спојили са Драчом и осталим областима. Отворићемо прву авио-линију. Да ли ће ићи Луфтханза или неко други, није важно. Важно је да повезујемо људе и да имамо бринемо о стварима који ће побољшати живот грађана.

Казао је да му је амерички председник обећао да ће доћи у Србију.

– Трамп је прихватио позив да дође у Србију. На њему је, кад буде имао времена и могућности да дође – истакао је Вучић, који је додао да нноги нису изашли из 90-тих година, а да он јесте и да зато мислим да је добро да имамо сарадњу и добре односе са САД.

Вучић је искористио прилику и да прокоментарише избацивање Новака Ђоковића са УС Опена, због несмотреног потеза када је случајно лоптицом погодио линијског судију.

– Тешко ми је пало што су Новака избацили са УС Опена, јер није могао нико да га победи. Победиће он тамо следеће године.