Прочитај ми чланак

ПОТПРЕСЕДНИК СРПСКЕ: Казнити оне који нису испоштовали одлуку Уставног суда БиХ

0

Потпредседник Републике Српске, Рамиз Салкић, поручио је да Тужилаштво Босне и Херцеговине и Канцеларија високог представника у БиХ морају наћи начин да санкционишу све оне који нису испоштовали одлуку Уставног суда БиХ.

ramiz-salkic-manja

– С друге стране, високи представник има обавезу да заштити Дејтонски мировни споразум и да уклони с пута све оне који су препрека спровођењу овог споразума. У овом тренутку евидентно је да постоје људи у РС који су препрека спровођењу Дејтонског мировног споразума, јер су спречили провођење одлуке Уставног суда. Уставни суд по Дејтону је највиша правосудна институција и његове одлуке се проводе, оне се не коментаришу, а камоли спречава њихово провођење. Дакле, овде власт, Народна скупштина, влада и председник РС устали су да спрече провођење одлуке Уставног суда. Једну забрану Уставног суда су прекршили и у том смислу неопходна је санкција и казна за оне који су починили тај прекршај. Санкције би добро дошле, смириле би тензију и на неки начин би дале поруку свима да се не могу у будућности се овако понашати – поручио је Салкић.

Потпредседник РС је подвукао да су Бошњаци у РС одлучни остати на својим огњиштима.

– Врло је важно да смо имали миран дан у тренутку када се проводе антиуставне активности у смислу референдум. Чињеница је да је било значајног притиска у психолошком смислу на људе који су преживели злочине, геноцид, али оно што сам ја видио и што видим на простору РС су Бошњаци одлучни да остану овде да живе, да не дозволе да их било ко помери са огњишта. Ми смо ту, настављамо даље наше активности и нашу борбу за Босну и Херцеговину – рекао је Салкић.