Прочитај ми чланак

„Потпис, сликај личну карту и имаш од нас 2.000“: Сведочења становника Ковина…

0

Странка слободе и правде објавила је аудио снимак сведочанстава људи из Ковина који су на београдским избора 17. децембра гласали у главном граду и то у општини Гроцка. Они су казали да су за то добили новац, али и ваучере у износу од 3.000 динара од председнице једног ромског удружења. Такође, говорили су и о томе како су Ковина превожени, али и ко је организовао превоз за Београд.

На снимку се чује сведочење троје људи који су, према сопственим речима, корисници социјалне помоћи.

„Искрено нема шта да лажем, деца нису имала Памперс, млека, добио сам отказ ту где сам радио у Београду. Питали су ме хоћеш да зарадиш паре, рекао сам хоћу“ започиње своју причу један од мештана Ковина који је 17. децембра гласао на београдским изборима.

На питање шта су тражили од њега, рекао је само личну карту и да пође са њима у Гроцку на гласање.

„Каже, треба нам само лична карта твоја и ако хоћеш ти да пођеш у Гроцку са нама на неко гласање. Само потпис, сликају ти личну карту и имаш од нас 2000. Рек’о добро, никакав проблем, ићи ћемо“, објашњава.

Други сведок наводи да су им је дата сума од 50 евра.

Такође, наводи се да је председница једног ромског удружења давала ваучере у износу од 3.000 динара за глас.

Детаљније сведочанства погледајте у снимку испод.

Симбол премештања гласача – случај Арена

Ово је само још у низу доказа о изборним махинацијама које су забележене на изборима 17. децембра у Србији.

Подсећамо, један од симбола изборних неправилности јесте Штарк арена која је на децембарским изборима била сабирни центар за фантомске бираче из Републике Српске. Према речима представника опозиционе листе “Србија против насиља“ неколико хиљада грађана било је “увезено” из РС за београдске изборе.

Забележена је и куповина гласова, Милан Љутовац одборник у скупштини града Београда забележио је како се пазарило у Батајници.

„Добар дан, срећан рад! Милан Бојовић ме послао, јел код вас? Каже за глас, да код вас могу да се јавим“, чује се како аутор снимка пита окупљене грађане.

Након размене пар информација, Љутовац и особа која је очигледно упућена у куповину гласова дискутују о износу који је договорен за гласање, па се тако помињу суме од 3.000 до 9.000 динара.