• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Последице Бриселског споразума: Словачка и Румунија на путу да признају Косово
Прочитај ми чланак

Последице Бриселског споразума: Словачка и Румунија на путу да признају Косово

0

еу руковање(Србин.инфо)
Србија би ускоро могла да се суочи са додатним последицама потписаног бриселског споразума са Приштином. Како редакција „Србин.инфо“ сазнаје, водећи политичари у Румунији и Словачккој су попустили под притисцима из Брисела и Вашингтона, због чега су на корак од признавања независности такозване државе Косово.

На овакав потез Румунија и Словачка би требало да се одлуче после почетка примене бриселског споразума. Став званичника ових земаља је да је парафом у Бриселу и сама Србија практично признала независност јужне покрајине и да више не постоје препреке да то учине и званична Братислава и Букурешт.

До сада, Словачка и Румунија нису признавале Косово због мађарских аспирација на делове њихових територија, али с сада је и Србија признала да је „Косово посебан случај“. Овакав сценарио су већ најавили представници државног врха обе земље.

– Политика коју водимо је погубна. Ми чак нисмо ни једном тражили од земаља које нису признале Косово да блокирају званичну Приштину у одређеним процесима. Савезници морају да се траже и стварају. Не само међу великим силама, већ и код суседа. И односе са земљама попут Румуније и Словачке смо потпуно занемарили, уместо да са њима тражимо заједничке циљеве. Мађарска је највећи спољнополитички изазов за Румунију и Словачку.

Неважно је што су ове земље чланице НАТО савеза, јер су у питању сукоби мимо ЕУ и Северноатлантске алијансе. Спор између Румуније и Мађарске је постојао иу време Аустроугарске и никада није решен. За развојем економске кризе, сва ова питања ће поново почети да се отварају – наглашава Душан Пророковић, директор Центра за стратешке алтернативе и аутор књиге “Геополитика Србије”.

Такође, премијер такозвне државе Косово Хашим Тачи у среду је, приликом посете бугарском премијеру Марину Рајкову, изјавио да Приштина после потписивања бриселског споразума ради на обезбеђивању признања независности Косова од стране пет чланица ЕУ које то још нису учиниле.

Званична Братислава и Букурешт ће по свему судећи ипак сачекати још неколико месеци за званично признање, с обзиром на то да би овај њихов потез био ударац на подршку бриселског споразума у српској јавности.