Прочитај ми чланак

После историјске крађе на изборима: Ко ће освојити власт у Београду? (ВИДЕО)

0

После незапамћене крађе избора, једина недоумица је остала ко ће освојити већину у Београду и да ли ће коалиција Двери-Заветници прећи цензус на нивоу Београда. Према последњим информацијама, ова коалиција ће прећи цензус на републичком нивоу.

Изборни дан је обележио никада већи број неправилности, крађа и махинација, али је и поред тога могућ пад режима Александра Вучића, пре свега у Београду и у још неколико градова Србије.

На Јутјуб каналима Србин инфо можете пратити уживо емисију о изборним резултатима са најбољим српским аналитичарима, а Дејан Петар Златановић ће се јављати и са београдских улица и из изборних штабова.

01.10

Бошко: Биће поновљено гласање на неким местима у Београду, прећићемо цензус

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је вечерас да је коалиција Национално окупљање на локалним изборима у Београду „на ивици цензуса“.

Обрадовић је у изборном штабу те листе казао да ће на одређеном броју места у главном граду бити поновљено гласање.

Он је додао да је та листа петопласирана на парламентарним изборима и најавио ново обраћање за сутра.

00.40

ЦРТА објавила прелиминарне резултате: Гласало 59,1 одсто грађана, ово су пројекције

Пројекција резултата избора на основу 95 одсто обрађеног узорка. На изборе у Србији изашло је 59,1 одсто бирача са правом гласа, саопштила је ЦРТА.

На основу тога, листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане остварила је 46,9 одсто гласова, Србија против насиља 23,1, а „Ивица Дачић – премијер Србије“ 6,7 процената. Листа „Др Милош Јовановић – НАДА за Србију“ остварила је пет, а „Ми – глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић“ 4,6.

Посматрачка мисија Црте ће сутра одржати конференцију за медије на којој ће дати прелиминарну оцену квалитета изборног дана.

00:20

Ђилас: СНС нема већину у Београду, могући су протести да одбранимо изборну вољу

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да СНС није освојио већину гласова у Београду и да је број изборних нерегуларности огроман. Истиче да су процене да је 40.000 гласача доведено у престоницу Србије из Републике Српске и да би листа „Србија против насиља“ могла да формира власт са коалицијом „НАДА“ да до тога није дошло.

„Оно што прво желим да кажем да је потпуно јасно да, што се тиче Београда, да су странке опозиције добиле више гласова од странка власти – СПС и СНС. Њихов заједнички збир је нешто око 40 одсто. У апсолутним бројевима, они су добили мање у Београду зато што је прошли пут њихова београдска листа имала 38 одсто, Војислав Шешељ скоро 2, а на тој листи је и Милан Стаматовић који је прошле године имао са Сашом Радуловићем имао преко 2 одсто у Београда. Нека бар пола припадне Стаматовићу и то кад се све сабере они били преко 40 одсто, а то се сад сигурно неће десити“, рекао је Ђилас.

Он је додао да нико није очекивао да ће оволико људи бити доведено у Београд.

„Наша процене кажу да је било њих преко 40.000. Свако може да израчуна, кад погледате број људи који је изашао у Београду, одузмете тај број, добијате заиста број људи у Београду који је гласао, одузмете те гласове СНС, добијете да би на таквим изборима листа „Србија против насиља“ и коалција „НАДА“ саме могле да формирају власт у Београду. То је чињеница и ми ћемо се за то борити свим расположивим демократским средствима“, нагласио је Ђилас.

Он је додао да ће тражити подршку Београђана на начин који процене да је адекватан.

На питање да ли је могуће да опет буду протести, Ђилас је одговорио „све је могуће“.

00.10

Војислав Михаиловић, испред коалиције Нада, огласио се мало након поноћи.

„Београд је изгубљен за владајуће, рекао је. Оно што је свима јасно је да Србија против насиља, Нада и Несторовић имају већину у Београду. То може за Београђане да буде пресудно“, рекао је он.

Како је резимирала Ана Брнабић, Србија против насиља, Социјалисти, НАДА и Несторовић (листа Ми) сигурно улазе у парламент, за остале ћемо да видимо.

23.59

ДЈБ: Опозиција доживела пораз на парламентарним изборима

Странка Доста је било (ДЈБ), која је на изборима наступала на листи „Добро јутро Србијо“ са Социјалдемократском странком, оценила је вечерас да је опозиција доживела пораз на парламентарним изборима.

„Нама је савест чиста јер смо радили на уједињењу. Н1, Нова С, независни медији и Ђиласова листа потопили су нашу листу убеђивањем бирача да не гласају за нас“, саопштила је та странка на друштвеној мрежи Икс (X).

Према оцени ДЈБ, на тај начин су резултати и једних и других спуштени испод очекиваних.

Према прелиминарним резултатима, листа „Добро јутро Србијо“ није прешла цензус ни на београдским, ни на републичким изборима.

23.50

СНС прогласио победу у Београду, СПН не признаје резултате

На основу 90,2 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ освојила је 46,3 одсто гласова односно 128 мандата. На другом месту је „Србија против насиља“ са 23,6 одсто или 65 мандата.

Претходно је председник Србије и бивши лидер Српске напредна странке Александар Вучић изјавио како листа ове партије „Србија не сме да стане“ има 46,5 одсто на републичком нивоу, а „Србија против насиља“ 23,5.

Са друге стране, коалиција „Србија против насиља“ не признаје пројекције које је изнео Александар Вучић за београдске изборе. Подсетимо, Вучић је према тој пројекцији навео да „Србија не сме да стане“ у Београду има 38,5 одсто гласова, а „Србија против насиља“ 35 посто.

Алексић је током обраћања новинарима истакао да се у Београду још броје гласови, те да су у овом моменту ове две листе готово изједначене.

„Нема говора у овом тренутку о победи СНС-а у Београду“, рекао је том приликом Алексић.

23:48
Тепић: Сведоци смо бруталне крађе

„Сведоци смо бруталне крађе, те контролисаног гласања, односно колективног гласања, али и кривичних дела мита и корупције, где је забележено у више ситуација да су се гласови плаћали“, рекла је Тепић.

Тепић је истакла да они „апсолутно не прихватају објаву на београдским изборима онако како их је представила СНС“.

„Искористићемо све демократске начине да одбранимо вољу свих грађана Србије“, поручила је она.

23.32

Алексић: Нема говора да је СНС победила у Београду

У овом тренутку нема говора да је Српска напредна странка победила у Београду и поред толике крађе и поред свих људи који су дошли са стране“, рекао је он.

Алексић је навео да ова коалиција има информације да је наводно 40.000 личних докумената издато за те људе.

„Листе СНС-а и Србије против насиља су тренутно изједначене, али највећа бирачка места још увек нису избројана“, рекао је Алексић о београдским изборима додајући да они говоре само на основу записника које су добили, а не на узорцима.

23:10

Др Несторовић: Нећемо правити Владу у Београду ни са Вучићем, ни са Ђиласом

Др Бранимир Несторовић изјавио је вечерас да његов покрет Ми глас народа неће правити власт у Београду ни са Србијом против насиља, ни са Српском напредном странком.

– Разочараћу многе, али ми не можемо ни са Вучићем ни са Ђиласом. Како у Београду, тако ни на републичком нивоу – рекао је Несторовић.

По тренутном стању, власт у Београду зависи од Ми глас народа. Ако остане овако, у Београду ће бити пата карте.

22:42

Јовановић (Нови ДСС) за Србин инфо: Власт у Београду може да зависи од Несторовића

Лидер Новог ДСС Милош Јовановић изјавио је да је њихова листа, према садашњим пројекцијама, освојила око 5,3 или 5,4 одсто гласова на парламентарним и око седам одсто на изборима у Београду.

„У Београду је огромна шанса за промену власти, што мислим да је нормално и здраво“, казао је Јовановић новинарима након затварања биралишта.

Како сада ствари стоје, да ли ће опозиција формирати власт у Београду зависи од Бранимира Несторовића и покрета Ми глас народа, рекао је за Србин инфо Јовановић.

22:36

Несторовић: Нико нам није давао шансе, ми смо највеће изненађење избора

Носилас листе „Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа“ рекао је да су, иако им нико није давао шансе, ушли у круг четири, пет најјачих партија.

“Пре 40 дана нисмо имали ништа, значи без новца, без игде ичега, без инфраструктуре“, рекао је Несторовић и додао су постигли огроман успех, преноси РТС.

“Мислим да ово нико никада није урадио у Србији“, сматра он.

Поручио је да неће трговати и да немају коалициони потенцијал.

“Било би глупо да ову народну енергију која је уложена у нас изневеримо на првом кораку“, нагласио је Несторовић.

Он се на друштвеној мрежи X захвалио Србији.

Ми смо највеће изненађење избора!

Према прелиминарним резултатима које је објавио ЦеСИД, листа „Ми – Глас из народа“ добила је подршку 4,8 одсто изашлих бирача.

22:23

Србија против насиља: На Републици имамо 26,9%, још се не броје гласови за Београд

Пеђа Митровић из листе „Србија против насиља“ обратио се новинарима из изборног штаба ове странке и прочитао резултате парламентарних избора и то на основу 10 посто обрађених гласова.

Према тим резултатима, СНС је освојио 46,1 посто, коалиција „Србија против насиља“ добила је 26,9, а СПС 6,3.

Коалиција НАДА је освојила 5,5, а листа др Бранимира Несторовића је добила 5 посто.

Митровић је изјавио и да се још увек не броје гласови за београдске изборе.

„Управо су затворена бирачка места“, казао је Митровић.

22:22

Милош Јовановић (НАДА): Према до сада обрађеном узорку, у Београду смо освојили седам одсто гласова

Остварили смо резултат као пре годину и по дана, што је изванредан резултат, упркос нападима, наприземнијим кампањама које су вођене против нас- рекао је Милош Јовановић председник Нови ДСС у штабу ове коалиције.

Он је рекао да од медија са националним фреквенцијама није добио позив, истичући неравноправан однос према изборним учесницима.

На нашем узорку, у Београду смо освојили седам одсто гласова. У Београду је огромна шанса за промену вкасти, што је здраво у оваквој ситуацији – истакао је он.

Милош Јовановић је најавио ускоро следеће обраћање јавности када резултати буду јаснији.

Коалиција НАДА је, према прелиминарним резултатима, прешла цензус за улазак у републички парламенту.

22:16

Двери и Заветници: И поред велике хајке, прошли смо цензус, бићемо део парламента

Медијска хајка, али и медијска цензура према Националном окупљању допринела је томе да ми немамо вечерас резултат који одговара нашој снази, рекла је Милица Ђурђевић Стаменковски, лидерка Заветника.

Поводом тога што њена странка и Двери Бошка Обрадовића нису остварили резултат какав су очекивали, Милица Ђурђревић Стаменковски је навела да се ова коалиција Национално окупљање нашло између два врло поларизована блока, владајућег СНС-овог и проевропске опозиције, те да им је услед тога ускраћено присуство у медијима.

Они су истакли да су ипак остварили резултат изнад цензуса и да ће бити у новом сазиву Скупштине.

21:30

ЦеСИД/ИПСОС: СНС води са 46,6 одсто, друга „Србија против насиља“ са 23 одсто

На основу 65,1 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ освојила је 46,6 одсто гласова односно 129 мандата.

На другом месту је „Србија против насиља“ са 23 одсто или 63 мандата.

Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,9 одсто или 19 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,9 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа „Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа“ са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Од мањиских листа, очекује се да СНВ има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини 3 мандата, СДА Сулејмана Угљанина 2 мандата и по 1 мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка.

20:18

Прво обраћање – Србија против насиља: Сви су изгледи да ћемо освојити Београд

Током обраћања у 20.10 часова представници коалиције „Србија против насиља“ осврнуће се на излазност, као и на изборне неправилности.

Пеђа Митровић из Србије против насиља, саопштио је да је кроз систем за пријаву нерегуларности процесуирано више од 450 кршења изборних права.

„Осим тога, сви су изгледи да ће „Србиај против насиља“ освојити Београд. Позивамо све грађане да стпрљиво сачекају свој ред иако су бирачка места затворена“, рекао је он.

Први на листи коалиције „Србија против насиља“ на парламентарним изборима Радомир Лазовић рекао је да се нада да ће воља грађана бити јача од свих малверзација и да ће победити Србија против насиља, као и да ће све кренути у бољем правцу.