Прочитај ми чланак

ПОСЛАНИК МАЂАРСКЕ СТРАНКЕ: Војводина је отцепљена територија

0

krilo-Jobika

Посланик мађарске странке Јобик, која је у Сенти отворила канцеларију, Војводину назива „отцепљеном територијом“. Влада Србије: Нико неће својатати Војводину.

Отварање канцеларије екстремне мађарске странке Јобик у Сенти изазвало је оштре критике међу војвођанским политичарима. Лидер Савеза војвођанских Мађара поручује да им нису потребни тутори из Мађарске, а демократе захтевају од надлежних да онемогуће рад канцеларије Јобика.

Такозвана пријемна парламентарна канцеларија Јобика у скоро самом центру Сенте. Иако отворена пре само четири дана, данас наилазимо на затворена врата.

Посланик  странке Јобик у парламенту Мађарске, Иштван Салваи најавио је да ће у овим просторијама једном у три месеца разговарати са Мађарима из Сенте, како би се упознао са њиховим проблемима. Посланик Јобика, странке коју оптужују за фашизам, неонацизам, уверава да се у Сенти неће бавити акцијама против других народа, да циљ није распиривање мржње, већ помоћ овдашњим Мађарима.

Истовремено, Војводину назива „отцепљеном територијом“.

„Сматрао сам да као посланик који се бави националном политиком, треба да и на отцепљеним територијама обезбедим могућности за Мађаре да ме потраже и информишу о проблемима који их тиште у свакодневном животу“, порука је Иштвана Салваиа.

Овдашњим Мађарима није потребан тутор из Мађарске, поручује лидер војвођанских Мађара, кога су прошле године у Будимпешти напали управо ултрадесничари Јобика, називајући га издајником.

„Није моје да ценим да ли је то правно могуће или није, али оно у шта сам ја сигуран је да нама не треба нико да долази као тутор и да нам решава ствари. Ту смо ми, знамо шта су проблеми и знамо како се ти проблеми решавају“, рекао је председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор.

Он је навео да је такав став имао и почетком прошле године, када је Јобик безуспешно покушао да отвори канцеларију у Суботици.

Демократе захтевају од надлежних да онемогуће рад канцеларије Јобика у Сенти.

„Нама овде у Војводини не требају људи чији скупови обележавају црне униформе и зато је ДС против постојања ове канцеларије и затражили смо од надлежних органа да се то спречи“, каже Мирослав Васин из ДС-а.

Грађани Сенте изненађени су отварањем канцеларије мађарске партије у њиховом граду.

„Тешко да то могу да прихвате грађани“, каже један од становника Сенте.

Како је могуће да политичка партија, која није регистрована у Србији, отвори канцеларију у Сенти и да ли им је ту дозволу омогућила општина?

Одговор на ово питање нисмо успели да добијемо у локалној самоуправи, јер, како нам је речено, председник општине, због обавеза данас није имао времена за давање изјава.

kabinet-vlada-srbije-ivica-dacic-aleksandar-vucic-1341865013-183649

Влада Србије неће дозволити ничије својатање Војводине

Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло је наџор ради утврђивања чињеница да ли мађарски покрет Јобик делује политички на територији Србије, а није регистован као политичка странка, речено је Танјугу у том министарству.

Посланик и потпредседник ове  мађарске политичке странке Иштван Сава отворио је канцеларију у Сенти, а у Министарству наводе да су послали допис МУП-у да их обавести о ранијим поступањима, јер је у два наврата у Суботици МУП забранио рад и затворио ове канцеларије.

„У том допису смо питали МУП зашто сматрају да сада треба поступити другачије“, рекли су у Министарству.

Министарство државне управе и локалне самоуправе, како је указано, „не може да забрани рад политичке странке, већ Уставни суд и то само ако је регистрована, а оваква политичка странка не постоји у Регистру политицких странака који је у надлежности Министарства“.

Потпредседнице Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички нагласила је да Влада Србије неће дозволити својатање Војводине ни са чије стране, нити екстремно ни фашистичко деловање на својој теритотији.

„Истовремено морамо пажљиво да испоштујемо процедуре, јер оне су те које ће и у другим, мање јасним случајевима, заштитити демократско право на политичко деловање“, рекла је Кори Удовички Тањугу.

Извор: Б92