Прочитај ми чланак

Посланици о „Маријином закону“ (кажњавање педофилије)

0

skupstina-srbije-03

(Телеграф, Бета)

Посланици Скупштине гласаће о “Маријином закону”, којим се пооштравају казне против педофила и силоватеља, као и о још три правосудна закона.

Закон о посебним мерама за спречавање кривичних дела против полне слободе према малолетницима у јавности је познат као “Маријин закон”, по девојчици Марији из Новог Сада која је силована и убијена пре три године.

“Маријин закон” предвиђа да кривично дело педофилије не застарева, да се пооштрене одредбе примењују 20 година након одслужења казне затвора, затим забрану приласка вртићима, школама и дечијим игралиштима, као и формирање ДНК базе података педофила.

Посланици ће се изјаснити о још три правосудна прописа, као и о изменама закона о раду, које предвиђају да се трудницама запосленим на одређено време радни однос продужи до истека коришћења права на одсуство, као и да породиље по повратку на посао имају право на паузу за дојење током радног дана.

Скупшина ће се изјаснити и о измени закона о запошљавању особа са инвалидитетом и о међународним уговорима, затим о Анкетном одбору о начину трошења буџетских средстава на Косову од 2000. до 2012. године и о неколико међудржавних споразума и висе кадросвких решења.

На дневном реду седнице парламента, започете 26. марта, укупно је 16 тачака, закона и других аката.

Усвојен Маријин закон

 

Посланици са 173 гласова „за“ усвојили Маријин закон у целини. Није гласало 12 посланика.