Прочитај ми чланак

ПОПОВИЋ: Нема сарадње са онима који се одричу КиМ и желе улазак Србије у НАТО

0

n_popov_2

Сведок: Први сте напустили ДСС и Војислава Коштуницу после неуспеха на изборима. У ДСС-у говоре да сте то учинили пошто је требало да се да новац за даље функционисање странке, па сте то, наводно, хтели да избегнете?!

       Ненад Поповић: Коштуница никада од мене није тражио новац, то није начин на који је он бирао своје сараднике. Уосталом, никада не бих био у странци где се квалитет људи мери новцем. Али, тачно је да сам имао безрезервну веру у Коштуничину политику. О томе можда најбоље сведочи чињеница да сам неколико пута, укључујући и последње изборе, био једини функционер ДСС који је ставио личну имовину као изборно јемство. Ја сам ушао у ДСС због Коштунице.

  • Шта се, онда, променило?

       Поповић: После његовог одласка са чела ДСС, постало је јасно да то више неће бити иста странка. Било је логично да кренем својим политичким путем.

  • Који је то пут?

        Поповић: Тај пут подразумева спајање изворних вредности и принципа ДСС са модерним и динамичним приступом који је тој странци несумњиво недостајао. ДСС-у је замеран недостатак ефикасности и прагматичности, али нико не може да оспори снагу државотворне и националне политике коју је ДСС водила за време Коштунице. То је политика коју ми желимо да наставимо и да је операционализујемо кроз политички и економски програм СНП.

  • Ваша странка је, рекло би се, још у формирању, а спекулише се да сте већ у преговорима са другим партијама око формирања неког новог блока. Конкретно – да ли је тачно да сте у преговорима са новооснованом Народном странком Србије коју чине бивши чланови УРС предвођени Верицом Калановић и Мирославом Алексићем?

        Поповић: Политика СНП је политика дијалога, а не политика продубљивања подела. У ових месец дана, колико је прошло од потписивања оснивачке декларације СНП, до данас, имали смо контакте са скоро свим партијама у којима смо их обавестили о нашем оснивању и упознали са нашим програмским начелима. Порука нашег политичког деловања је национално окупљање и национални консензус око најважнијих државних питања, а да бисмо то постигли спремни смо да водимо дијалог са свим актерима нашег политичког живота. Рано је говорити о било каквим савезима у овом тренутку.

  • Како гледате на одлазак Војислава Коштунице и групе његових следбеника из ДСС? Да ли, после одласка Коштунице, видите могућу нову сарадњу са ДСС?!

         Поповић: Одласком Војислава Коштунице, ДСС је остао без снажне интелектуалне и идеолошке базе која га је свих ових година чинила препознатљивим на политичкој сцени. Србији је потребна јака опозиција и зато треба пружити прилику новом ДСС да профилише нови политички курс који је ова странка заузела после одласка Коштунице. С друге стране, СНП се јасно изјаснила као партија десног центра која баштини изворне политичке принципе Војислава Коштунице, јер верујемо да је то најбољи пут за очување државних и националних интереса Србије. Тим принципима биће придодато оно што је спрецифичност СНП-а, а то је снажна економска компонента и решавање конкретних економских проблема грађана. У овом тренутку СНП је усредсређена на јачање партијске организације и представљање своје политике грађанима. Тек када представимо нашу политику грађанима, моћи ћемо конкретније да разговарамо са другим партијама на бази те политике. За нас је најважније постојање програмске блискости, а не обједињавање опозиције по сваку цену ради што бржег доласка на власт.

САНКЦИЈЕ РУСИЈЕ ЕУ, ШАНСА ЗА СРБИЈУ 21. ВЕКА

         Санкције које је Русија увела ЕУ су историјска шанса за Србију. Као што су бартер аранжмани били наша шанса 20. века, тако су ове санкције шанса за Србију 21. века. Ми као држава треба да искористимо ову ситуацију и да учинимо све што можемо да на плански и систематски начин повећамо наш извоз на руско тржиште. Истовремено, санкције су наша највећа шанса за привлачење инвестиција. Србија је у овом тренутку инвестиционо острво преко којег произвођачи из ЕУ могу да имају отворен пролаз ка руском тржишту.

  • После одласка Војислава Коштунице из ДСС, да ли су Вас одатле контактирали како бисте се вратили у странку?

       Поповић: Као што сам већ нагласио, ја сам ДСС напустио јер ту странку више није водио Коштуница, човек због којег сам и ушао у политику. Када је већ тако, било би бесмислено и помислити да бих се вратио у партију у којој Коштуница више није формално ни члан. Контактирам свакодневно са људима из новог ДСС који су ми идејно блиски, али када је у питању нови ДСС у целини, јасно је и једнима и другима да су се наши политички путеви разишли. У СНП желим да реализујем своје политичке идеје које су првенствено усмерене ка јачању државе, економском развоју и унапређењу локалних самоуправа у Србији.

  • Да ли је оснивање странке заправо Ваш покушај да, као велики привредник, обезбедите себи неку дозу политичке заштите како бисте штитили своје интересе?

       Поповић: Сви моји послови одавно су везани само за иностранство, пре свега за Русију, и они не зависе од политичких прилика у Србији. С друге стране, већ 14 година се не бавим оперативно пословањем својих компанија, већ учествујем искључиво у креирању њихове пословне политике на макро плану. То ми и омогућава да се максимално посветим политичком деловању. СНП чине људи који су професионално и материјално остварени и који политику не виде као средство да повећају профит, већ као прилику да ураде нешто корисно за своју земљу и оставе нешто иза себе. То је природна потреба за самореализацијом и покушај да својим знањем и искуством помогнете држави и нацији да буду успешнији и снажнији.

  • Како гледате на СНС? Конкретно – да ли ћете на крају завршити у неком савезу са њима?!

       Поповић: Што се тиче владе чији је СНС носећи стуб, врло смо критични према економској политици коју она води. Једина смо политичка партија која је дала врло конкретну, пре свега стручну и аргументовану критику ребаланса буџета за 2014. годину. Кроз ту критику се види наш однос према економској политици ове владе. СНП се противи стезању каиша и спровођењу мера штедње. За нас је неприхватљиво да се смањење плата и пензија спроводи у условима рецесије када се највећи број грађана погођен тим мерама већ налази на ивици сиромаштва. Напротив, СНП сматра да су Србији сада потребне развојне мере и повећање улагања у реални сектор економије, јер једино динамична привредна активност може да доведе до већег запошљавања и раста стандарда грађана.

         Указивали смо такође и на питање курса динара који се вештачки одржава наносећи тиме штету националној економији. Курс динара мора да буде реалан и у функцији извоза и развоја домаће привреде, а не као што је сада, у интересу увозног лобија. На крају желим да нагласим, као што ћемо увек бити спремни да критикујемо ову власт, тако ћемо бити спремни и да подржимо оно што је добро у раду ове владе, а то је свакако државотворан однос према Русији. Ова влада је, упркос снажним притисцима којима је због тога изложена, потписала уговор о изградњи Јужног тока, није увела санкције Русији и организовала је величанствен дочек руског председника Владимира Путина у Београду. То су одлуке које СНП и свако ко мисли добро Србији мора да подржи.

  • Приликом оснивања Српске народне партије најавили сте да ће са вама поћи велика имена из српске јавности и политике. Које све приступио СНП-у?

       Поповић: Сигуран сам да никада то нисам рекао јер ја не делим људе по познатости, већ по томе колико су вредни, поштени и успешни у свом послу. Предуслов да постанете члан СНП није да будете јавна личност, већ да будете спремни да сво своје знање, време и енергију уложите у то да грађани Србије живе боље. За месец дана колико постоји иницијатива за оснивање СНП, ми смо прикупили скоро свих 100.000 потписа потребних за регистрацију странке, основали смо иницијативне одборе у свим значајнијим градовима и општинама у Србији, а од шест партија колико их је најавило своје оснивање, једино ћемо ми до краја ове године одржати оснивачку скупштину и предати потписе за регистрацију странке. Мислим да то најбоље говори о подршци коју СНП ужива у народу.

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА

         Децентрализација власти и давање ширих овлашћења локалним самоуправама биће један од главних циљева политичког деловања СНП. Желимо да афирмишемо способне и квалитетне људе у локалним самоуправама, јер су то људи који долазе из народа, који најбоље препознају његове потребе и проблеме, и због тога на најефикаснији начин умеју да их реше. Међу онима који поседују те особине је један од оснивача СНП, председник општине Чајетина, Милан Стаматовић. То је човек који је учинио да општина Чајетина инфраструктурно, привредно и административно буде једна од најразвијенијих општина у Србији. А од планине Златибор је направио један од најпосећенијих туристичких центара у читавом региону.

         Данас када дођете на Златибор, можете да видите да је та општина уређена као да је у Швајцарској, а не у Србији. Приликом наше последње заједничке посете Москви, имали смо сусрет са директором сектора за туризам у Привредној комори Русије, Јуријем Барзикином, и бројним руским тур-оператерима који су заинтересовани да интензивно промовишу Златибор као туристичку дестинацију туристима из Русије.

  • Ко ће, поред Вас, финансирати СНП?

       Поповић: Рад наше партије, то је потпуно логично, финансираће они који подржавају нашу политику и који верују да наше деловање води бољитку за нашу државу, привреду и грађане. Као партија десног центра, очекујемо да то буду мали и средњи привредници и предузетници за чије ћемо се интересе борити кроз механизме који су нам на располагању као једној политичкој партији. Наш задатак је да на институционалан начин допринесемо креирању таквог законског и пословног амбијента који ће сваком појединцу са уштеђевином од неколико хиљада евра омогућити да започне сопствени породични бизнис или отвори занатску радњу. То је пут који води ка отварању нових радних места и оздрављењу националне економије.

  • Будући да сте сада основали партију, да ли то значи да очекујете скоро изборе?!

       Поповић: Оснивање СНП није повезано са изборима. Партије се оснивају баш онда када не очекујете изборе да бисте имали времена да се профилишете у очима бирача и развијете партијску инфраструктуру. Али судећи по ентузијазму и мотивисаности људи који нам свакодневно прилазе, уверен сам да ћемо бити спремни за изборе када год да они буду расписани.

  • Шта је оно што би гласаче требало да приволи да подрже СНП, а не једну од бројних других партија деснице?

       Поповић: Српска народна партија је партија десног центра. Ми заступамо умерену националну политику, са снажном економском компонентом. Сматрам да је главни задатак сваке политичке партије да омогући грађанима једне земље да економски живе боље, да им расту плате и пензије, да млади могу да нађу пристојан посао, али исто тако, ти грађани треба да живе у држави која има снаге да чврсто стане у одбрану свог интегритета и државних и националних интереса.

         Верујемо да су државотворност и економија две стране исте медаље. Само национално јака држава може успешно да развија своју економију, а само јака економија може да буде гарант дугорочне заштите државних и националних интереса једне земље. Наша политика према ЕУ заснована је на начелима евроскептицизма. Тај став није плод наше острашћености, већ објективне економске анализе да Србија у овом тренутку нема економски интерес да постане чланица ЕУ. Као странка која је по свом суштинском опредељењу демократска, желимо да отворимо дијалог о овој теми, да саслушамо и мишљења другачија од наших, јер верујемо да само кроз дијалог може да се дође до најбољег решења за наше друштво и државу.

  • Да ли Вам је сарадња са Дверима прихватљива? Уопште, кога видите као коалиционог партнера у некој будућој предизбрној или постизборној ситуацији?

       Поповић: У оквиру контаката које одржавамо са другим странкама, имали смо сусрет и са представницима Двери. Разговарали смо отворено о начелима политике и једне и друге странке. Политика СНП је политика дијалога, а не политика скретања у крајности и нове поделе. Спремни смо да разговарамо са свима којима национално не искључује демократско, којима државотворно не искључује прагматично, којима сарадња са Русијом не искључује сарадњу са ЕУ, којима децентрализација не значи дезинтеграција. У тим координатама тражићемо и своје партнере. Ко ће ту бити, сада је сувише рано говорити. Једно је сигурно, никада нећемо моћи да сарађујемо са оним партијама које се одричу Косова и Метохије и залажу за улазак Србије у НАТО.

         (Сведок)