Прочитај ми чланак

Попис први изазов: Шта чека нову владу Црне Горе

0

Нова влада Црне Горе већ на почетку мандата имаће привилегију да преко пописа добије поруку шта да ради а ту привилегију јој је на тацни сервирао ДПС и трабанти - ако бојкот који је та странка најавила не успије, ето прилике да власт почне да ради оно што је требало још прије три године - да систем радикалним резовима ослободи окова бившег режима.

Изазове с којима се суочава недавно формирана влада Милојка Спајића овако коментарише уредник портала Српска 24 Иван Милошевић. Он подсјећа да је нова влада добила подршку 46 посланика у Скупштини.

“Што се тиче демократских правила таква влада могла би да ради шта хоће, наравно у складу са законима. Могла би да преко ноћи донесе специјалне законе и смјени Милове судије и тужиоце, отвори тајне и остале фиоке УДБЕ и све шпијуне и тродеценијске малверзације, пљачку и терор ДПС изведе пред лице правде. Хоће ли поновити грешке несрећног Здравка Кривокапића који је умјесто у разрачунавање са ДПС-ом кренуо у кохабитацију са бившим режимом, остаје да се види”, поручује наш саговорник.

Бројни изазови пред новом владом

Милошевић истиче да овога пута Спајић неће моћи да се вади на танку подршку парламенту за радикалне резове по ДПС криминалној кичми – имаће и више него довољно подршке за то. Он додаје да није превелики оптимиста да ће се то десити

“Да се раскрсти са ДПС-ом треба бити чвршћи и куражнији од ДПС-а, не обазирати се на његове трикове и мађионичаре из тих редова, који су преко ноћи од тајкуна и трулих богаташа, постали монтенегринске вељепатриоте за одбрану свога нелегалног стеченог блага,” каже Милошевић.

Биће изазова и за представнике Срба

Наш саговорник такође сматра да ће у новој власти пред великим изазовима бити и Нова српска демократија.

“Њихови представници због очигледног притиска Запада неће бити у првим редовима нове власти, али без њихове подршке нова власт биће мртво слово на папиру. Пристанак Нове српске демократије да буде дио нове власти носи са собом велике ризике и очигледно је да та странка и њени представници висе над великом политичком провалијом и са сталном пријетњом да их Спајић и његови сателити гурну у понор. Не треба сумњати да ће премијер и његово друштво повлачити потезе од којих ће се Србима дизати коса на глави, а мораће да их подрже или ће се то тражити од њих. Посебно из области економије и непопуларних задуживања и кредита, без којих се неће моћи, а нове намете на нејака грађанска плећа мораће да подржи и Нова. Да не говорим о спољнополитичким пројектима Спајићеве власти која ће у сваком погледу подржавати НАТО стандарде и тотални обрачун са Русијом и прихватањем Косова* као независне државе. Како ће то да прогутају представници Нове српске демократије у новој власти биће интересантно посматрати. Ко се свему томе прилагоди вјероватно ће бити кандидат за Нобела! Јесте да представници Нове неће бити директни извршиоци таквих потеза, али дио су власти која то ради, па хтјели, не хтјели, дио одговорности је и на њиховом плећима! Уколико крв није вода, представници Нове имаће сијасет прилика да се нађу на том тесту”, поручуе он.

Наш саговорник истиче да су представници Нове схватили да уколико не подрже Спајића, подржаће га ДПС, па претпоставља да је то и најважнији разлог што су прихватили да буду дио нове власти и не допусте да се бивши режим на власт врати кроз мала врата.

“Међутим, нико Новој не може да гарантује да Спајић за неке ствари неће тражити подршку и од ДПС-а уколико она изостане из редова Нове. Како ће из таквих ситуација извући живу главу, не знам, али знам да ће Спајић покушати да оствари своје, па да сви дубимо на глави и смијемо се иако би хтјели да плачемо“, додаје Милошевић.

Он констатује да уколико је нешто добро у саставу нове владе онда је то „својеврсно ДПС бјеснило“.
„Шеф ДПС-а га испољава на сваком кораку, засипа нас свакодневним политичким пјенама и глупостима и пријети да ће чак и некога да уједе! Посебно обичне грађане које тјера на бојкот пописа, отпор и политичку герилу. То у неку руку може бити и добро, јер ће баш попис у оваквим околностима показати колика је стварна моћ или немоћ ДПС-а и његових филијала. Уколико бојкот пописа не буде дао драстичне резултате, ето прилике новој власти да покаже шта зна и коначно постави ДПС тамо гдје му је мјесто – у дубоку опозицију, а за поједине ће мјеста бити и у Спужу”, каже Милошевић.

Он сматра да постоје добри услови да се једном коначно и за свагда раскрсти са ДПС-ом и крене путем слободе и нормалног живота.

„Нећу да баксузирам, али улазак Срба и Нове у нову власт ипак даје наду да се нешто иза брда ваља и схвата да су Срби дио Црне Горе, а не њени непријатељи и да без Срба ни Црна Гора није Црна Гора. Тога се највише изгледа плаши шеф ДПС-а и његови полтрони, па стога ових дана бјесне, лију сузе и чупају косу. Уколико Спајић и његово друштво са Миловог факултета и бивших ДПС кабинета прихвате ту чињеницу, не због идеологије, него из интереса, можда ова држава и крене путем опоравка”, поручује Милошевић за Спутњик.

Влада може имати пун мандат, тешка времена за ДПС

Да је формирањем Скупштине и нове владе задат тежак ударац ДПС-у слаже се и аналитичар Војин Грубач, како каже, тим прије што у владу није ушла Бошњачка странка, за коју се може рећи да је најјачи сателит некада владјуће партије у Црној Гори.
„Ако узмемо у обзир да је бивши премијер и бивши високи функционер ДПС-а Душко Марковић најавио формирање новог политичког субјекта јасно је да у ДПС-у влада конфузија, да постоје фракције и да је та партија на самој граници да се распадне,” примјећује Грубач.
Наш саговорник указује како ДПС преко својих медија и сателита пласира причу у јавности да је влада Црне Горе под утицајем новог предсједника Скупштине Андрије Мандића, а самим тим и под директним утицајем Русије и Србије, што је по Грубачу депласирана прича, јер коалиције ЗБЦГ нема у извршној власти Црне Горе.

“ Та прича ДПС-а има крупну логичну грешку, јер је власт у Црној Гори као и у другим државама, подијељења на извршну, у којој нема коалиције ЗБЦГ, законодавну, гдје је предсједник Скупштине Мандић из коалиције ЗБЦГ, али он са својих 13 посланика не може да утиче на догађаје у Скупштини, већ само може да се приклони скупштинској већини. И трећа грана власти, судска, која тек треба да се у потпуности формира, што је и задатак Скупштине”, образлаже Грубач свој став.

Истиче да основу нове власти у Црној Гори чине ПЕС, Демократе и коалиција ЗБЦГ и да је за очекивати да нико од њих неће искакати из колосјека, сви су документи потписани, а посебно истиче договор око спољне политике Црне Горе.

“Све су претпоставке да би влада са премијером Спајићем могла да влада до краја мандата, дакле, још једно три и по године. У новој власти се једино могу очекивати дисонантни тонови од албанских парија, које су јасно рекла да желе да уђу у владу по сваку цијену да би спроводиле своје интересе. А ми знамо да је њихов основни интерес да Црна Гора не отпризна тзв. Косово. Мада иако буде неких дисонантних тонова то неће утицати на стабилнсот владе јер све се може договорити у оквиру владајуће парламентарне већине. А и потписани су документи који ће се морати поштовати”, закључује Грубач.