Прочитај ми чланак

Поновно гласање на Тачијевим изборима; земљотрес на северу Косова

0

kosovska-mitrovica-skola-sveti-sava-2

У северном делу Косовске Митровице јутрос у 7 у три бирачка центра уз јаке мере безбедности почели поновљени окупаторски шиптарски избори за градоначелника и локалну скупштину.

Избори се одржавају у три бирачка центра, на 26 бирачких места, у оносвној школи „Свети Сава“, Медицинској и Техничкој школи. На тих 26 бирачких места право гласа има 22.700 гласача. Гласање траје до 19 часова. РТС јавља да ће се гласови бројати у Митровици и да се први резултати избора очекују око 22 сата.

10.35 – Портпарол ОЕБС-а Никола Гаон изјавио је данас да поновљени локални избори у три бирачка центра у Косовској Митровици за сада протичу без инцидената.

„Сва бирачка места јутрос су отворена на време. Присуство Косовске полиције, Еулекса и Кфора је знатно око бирачких центара и до сада све протиче без инцидената“, рекао је Гаон.

10.25 – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да је поносан на грађане Косовске Митровице и задовољан одзивом на данашњим поновљеним изборима за локалне власти у овом граду.

После обиласка сва три изборна центра у северној Косовској Митровици, Вулин је рекао Танјугу да је веома задовољан првенствено како све протиче мирно, како људи без атмосфере страха, притисака, насиља, нереда долазе и испуњавају своју грађанску дужност.

9.50 – Кандидат Грађанске иницијативе Српска за градоначелника Северне Митровице Крстимир Пантић изјавио је да је сигуран да ће данас бити изабран градоначелник и општинско руководство у овом граду и да избори представљају пут за легализацију институција.

Пошто је у 8.50 сати гласао у Медицинској школи у Косовској Митровици, Пантић је рекао новинарима да, за разлику од 3. новембра, данас имамо прилично регуларан ток гласања, што га радује.

9.40 – Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да глас Срба у северном делу Косовске Митровице, на данашњим поновљеним локалним изборима, има историјску тежину, јер су ти избори изузетно значајни за српски народ у покрајини и за државу у целини.

9.30 – Члан „Централне изборна комисије“(„ЦИК“) Косова Ненад Рикало изјавио је данас да ће прелиминарни резултати поновљених шиптарских окупаторских локалних избора у Косовској Митровици бити познати између 22 и 23 часа.

9.15 – Портпарол Орагнизације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Никола Гаон изјавио је јутрос да је њихова препорука да пребројавање гласачких листића са поновљених окупаторских избора у северној Косовској Митровици треба обавити у Центру за пребројавање гласова у Приштини.

8.35 – Грађанска иницијатива „Српска“ верује да ће поновљени Тачијеви избори протећи у фер и демократској атмосфери. Представници те листе јутрос су указали на неисправилности у бирачким списковима, као и да се вечерас спремају се за славље.

8.10 – Члан „Централне изборне комисије Косова“ Ненад Рикало потврдио је да су јутрос на време, у седам сати, отворена сва бирачка места у три бирачка центра у северној Косовској Митровици.

Он је за Танјуг рекао да није било никаквих проблема приликом отварања биралишта, да су се сви чланови бирачких одбора појавили на бирачким местима, да су на лицу места представници ОЕБС-а, представници разних амбасада и посматрачких организација. Рикало каже да право гласа има 23.378 бирача на 27 бирачких места.

7.40 – Командант Кфора Салваторе Фарина обишао је јутрос војнике Кфора који прате поновљено гласање у Митровици.

Фарина се у Косовској Митровици појавио јутрос око 7 сати испред Средње техничке школе у Косовској Митровици где се налази један од бирачких центара на коме се понавља гласање. Фарина се кратко задржао у разговору са војницима Кфора, припадницима италијанских карабињера који су ангажовани као један од три прстена заштите на данашњим изборима. Није давао изјаве новинарима.

7.33 – У Косовској Митровици испред бирачких центара јутрос су невиђене мере обезбеђења. Поред припадника шиптарске окупаторске косовске полиције и Еулекса, ту су и припадници Цивилне жаштите.

Сви они су распоређени на местима где су 3. новембра стајали заговорници бојкота којих јутрос нема на улицама. Повремено се могу видети и војници Кфора који патролирају у својим аутомобилима. ОЕБС је стигао рано јутрос са бирачким материјалом и наводи да су сва бирачка места у Косовској Митровици отворена на време.

7.22 – Избори у северном делу Косовске Митровице почели јутрос на време. Гласачка места у сва три бирачка центра отворена у 7 часова.

Срби северне Митровице бирају између пет кандидата, међу којима су Крстимир Пантић – Грађанска иницијатива „„Српска“, Оливер Ивановић – Грађанска иницијатива „СДП и Димитрије Јанићијевић из Самосталне либералне странке. Кандидати за градоначелника су и Агим Дева из Демократског савеза Косова, чији је лидер косовски премијер Хашим Тачи као и Адријана Хоџић, директорка канцеларије Владе Косова за северну Митовицу.

Избори се понављају након што је у овим бирачким центрима 3. новембра прекинуто гласање, када су непознате особе упале и уништиле бирачки материјал и разбиле кутије са гласачким листићима. Одлука о понављању избора договорена је на последњој рунди дијалога Београда и Приштине у Бирселу одржаној 6. новембра.

Шиптарска окупаторска  полиција, Еулекс и Кфор саопштили су раније да ће у недељу предузети јаке безбедносне мере. КПС је 24 сата пред гласање обезбедила објекте у којима грађани од 7 до 19 часова гласају.

Повећано је присуство Еулекс полиције и Кфора, а ток гласања прати посматрачка мисија ЕУ.

(Б92-РТС-Танјуг)

Земљотрес у региону Косовске Митровице
У региону Косовске Митровице јутрос око 9.14 сати регистрован је земљотрес јачине 3,8 јединица Рихтерове скале, речено је Танјугу у дежурној служби Републичког сеизмолошког завода.

Епицентар земљотреса био је око 10 километара североисточно од Косовске Митровице, а осетили су га и становници Лепосавића и Звечана, навели су у заводу.

И јуче у 8.42 сати регистрован је земљотрес јачине 2,9 јединица Рихтерове скале у региону Косовске Митровице.

Земљотреси оваквог интензитета не могу да изазову оштећења на објектима у епицентралној области, навео је Републички сеизмолошки завод.

kosovska-mitrovica-skola-sveti-sava-7

Уочи избора у Косовској Митровици
Политичари, кандидати, безбедносне снаге и представници међународне заједнице очекују да ће поновљени шиптарски окупаторски избори у Косовској Митровици протећи у мирној атмосфери. Упућен је позив Србима да у већем броју изађу на Тачијеве изборе, а за сада нема сазнања о припреми могућих инцидената, саопштио „КПС“.

Српски званичници и представници међународне заједнице позвали су Србе да изађу на сутрашње поновљене окупаторске изборе у Косовској Митровици. И Европска унија и безбедносне снаге истичу да је важно да Тачијеви избори прођу у мирној и демократској атмосфери.

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је за РТС да је држава урадила све да спречи да се инциденти на биралиштима у северној Косовској Митровици понове

Ђурић је истакао да је излазак на поновљене локалне окупаторске шиптарске изборе патриотски чин а не само грађанска дужност.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да је уверен да ће грађани северне Косовске Митровице изаћи на поновљене Тачијеве изборе.

Вулин је поручио да Срби никада нису погрешили кад су слушали своју државу, и истакао да је услов опстанка Срба на Космету да буду јединствени.

Кандидат листе „Српска“ за градоначелника Митровице Крстимир Пантић је уверен да ће избори протећи мирно. Како је истакао, Заједница српских општина ће бити брана косовској независности и гарант опстанка Срба на КиМ.

Кандидат Грађанске иницијативе СДП за градоначелника северне Митровице Оливер Ивановић истиче да би бојкот и слаб одзив били катастрофални по политичку стабилност.

Министарка енергетике Зорана Михајловић је рекла да очекује да ће Косовска Митровица, после сутрашњих поновљених избора, имати градоначелника Србина и позвала Србе на Косову да изађу на изборе.

Државни врх позвао је Србе у више наврата да изађу на биралишта. Премијер Ивица Дачић је током посете Косовској Митровици у петак рекао да грађани треба изласком на поновљене локалне окупаторске изборе у недељу да покажу јединство.

„То је једини пут до Заједице српских општина, али и једини начин да се одбрани Србија и да настави да помаже Србима с Косова“, рекао је Дачић на завршном митингу Грађанске иницијативе „Српска“.

Вицепремијер Александар Вучић на поновљеним шиптарским окупаторским изборима очекује већу излазност, и додаје да је одлука о томе на нашем народу који тамо живи.

„Сваку њихову одлуку ћемо поштовати“, рекао је јуче Вучић и навео да не разуме нападе и критике што стижу ових дана и од оних који се залажу за изборе, али и од оних који позивају на бојкот.

(РТС)